ΕΙΔΗΣΕΙΣ

10 συμβουλές για τέλειες οικογενειακές διακοπές

Είτε ταξιδεύετε με ένα ευερέθιστο βρέφος είτε με έναν έφηβο, ο προγραμματισμός των οικογενειακών διακοπών αλλά και όλη η εμπειρία μπορεί να είναι δύσκολη.

10 συμβουλές για τέλειες οικογενειακές διακοπές

Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε επιτύχει την τέλεια ισορροπία μεταξύ οικογενειακής διασκέδασης και χαλάρωσης. Έχουμε συγκεντρώσει μερικές εξαιρετικές συμβουλές για να βοηθήσουμε όποιον σκέφτεται οικογενειακές διακοπές αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να επιτύχει την ιδανική απόδραση.

Μετατρέψτε το ταξίδι σε μια οικογενειακή προσπάθεια

Εάν εμπλέξετε τα παιδιά σας στις διαδικασίες σχεδιασμού και τη λήψη αποφάσεων, θα είναι πιο αφοσιωμένα και ενθουσιώδη για το όλο εγχείρημα. Ξεκινήστε διεξάγοντας μια ενδελεχή έρευνα με βάση τον προϋπολογισμό, την ημερομηνία καθώς και την τοποθεσία και, στη συνέχεια, ζητήστε τα σχόλια των παιδιών σχετικά με τα καταλύματα ή τις ταξιδιωτικές επιλογές που έχετε επιλέξει.

Κάντε την έρευνά σας

Χαρούμενα παιδιά και ευτυχισμένοι γονείς είναι το κλειδί για πραγματικά ιδανικές οικογενειακές διακοπές. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πραγματοποιήσει διεξοδική μελέτη σε τοποθεσίες που θα προσελκύσουν όλους σας ανεξαιρέτως. Βρείτε μια ισορροπία μεταξύ των δικών σας αναγκών και των παιδιών. Σκεφτείτε εξαρχής πώς θα τα απασχολήσετε δημιουργικά ώστε να μην βαρεθούν αλλά και εσείς να μπορέσετε να ξεκουραστείτε και να ηρεμήσετε. Φροντίστε να εξετάσετε προσεκτικά τις επιλογές μικρών ή μεγάλων αποστάσεων ανάλογα με τις ημέρες των διακοπών, ενώ καλό θα είναι να έχετε εμβολιαστεί ώστε να έχετε λιγότερες πιθανότητες να νοσήσετε από την πανδημία ή να κολλήσετε ελαφρά.

Φροντίστε εγκαίρως τα ταξιδιωτικά σας έγγραφα αν μεταβείτε στο εξωτερικό

Μετά τη διεξαγωγή της έρευνάς σας, πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι εσείς και η οικογένειά σας είστε πραγματικά σε θέση να ταξιδέψετε. Να θυμάστε πως τα παιδιά πρέπει να έχουν τα δικά τους διαβατήρια, ακόμη και τα βρέφη.

covid-aeroplano.jpg

Προετοιμαστείτε εγκαίρως

Μερικοί γονείς μπορεί ακόμη και να αρνηθούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους μέχρι το βλαστάρι τους να γίνει 18 ετών, επειδή και μόνο η σκέψη να φέρουν το παιδί τους στο αεροδρόμιο ή να μπει σε αεροπλάνο είναι αρκετή για να τους κρατήσει εκεί. Προετοιμάστε σνακ, παιχνίδια και βιβλία εκ των προτέρων για να κρατήσετε τα παιδιά απασχολημένα μέχρι να προσγειωθείτε. Ανάλογα με την προσοχή του παιδιού σας, μπορείτε να προγραμματίσετε διάφορα παιχνίδια κάθε 30 λεπτά προκειμένου η αναμονή στο αεροδρόμιο ή η διάρκεια της πτήσης να είναι ευχάριστη.

Έχετε ένα σχέδιο Β

Η σκέψη ότι το παιδί σας θα εξαφανιστεί ενώ βρίσκεται σε διακοπές είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες για τους περισσότερους γονείς. Μιλήστε στα παιδιά σας σχετικά και εξηγήστε τους τι θα πρέπει να προσέχουν. Συμπεριλάβετε τόσο τους δικούς σας αριθμούς τηλεφώνου όσο και τους αριθμούς τηλεφώνου του ξενοδοχείου, εάν διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Αν είναι πολύ μικρά κάντε αντίγραφα των εγγράφων τους καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας και ζητήστε τους να τα έχουν πάντα μαζί τους στις ειδικές αδιάβροχες θήκες κρεμασμένες γύρω από το λαιμό σας. Δημιουργήστε έναν τόπο συνάντησης για την αρχή κάθε ημέρας σε περίπτωση που χωριστείτε, ενώ είναι καλό να μιλάτε συχνά μαζί τους τηλεφωνικά ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται.

diakopes

Προστατέψτε τα παιδιά από τις υψηλές θερμοκρασίες

Τα παιδιά ενδέχεται να αντιμετωπίσουν νέους κινδύνους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, όπως ο θερμότερος καιρός, οι ισχυρές παλίρροιες και οι πισίνες. Όταν το παιδί σας βρίσκεται κοντά στο νερό, μην ξεχνάτε να το κρατάτε ενυδατωμένο, να του βάζετε αντηλιακό υψηλής προστασίας, να φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου ενώ θα πρέπει να μην το αφήνετε από τα μάτια σας. Κρατήστε τα παιδιά στη σκιά, ειδικά τα μωρά και τα πολύ μικρά παιδιά. Μην καλύπτετε την κούνια ενός μωρού με μια κουβέρτα για να παρέχετε σκιά, καθώς αυτό θα κάνει μόνο το μωρό να υπερθερμανθεί.

Ευτυχισμένοι και υγιείς

Οι γονείς γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να είναι προετοιμασμένοι για τυχόν ατυχήματα ή αρρώστιες. Ένα κιτ πρώτων βοηθειών για κοψίματα και γρατζουνιές, μαζί με φάρμακα πρώτης ανάγκης για τσιμπήματα, αλλεργίες, πυρετό και δηλητηριάσεις θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στη βαλίτσα σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πού είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο καθώς και το φαρμακείο. Θυμηθείτε ότι οι φαρμακοποιοί μπορούν συχνά να προσφέρουν πραγματικά χρήσιμες συμβουλές εάν το παιδί σας είναι αδιάθετο.

Γνωρίστε τα αξιοθέατα και την κουλτούρα του τόπου που επισκέπτεστε

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των ταξιδιών στο εξωτερικό είναι η επαφή με την παράδοση και την τοπική κουλτούρα. Σκεφτείτε να επισκεφτείτε συναρπαστικά ιστορικά μνημεία, να τους δείξετε κάποιο τοπικό χορό ή ακόμα και να δοκιμάσετε κάποιο τοπικό φαγητό.

bigstock-Family-With-The-Laptop-7296594.jpg

Αποσύνδεση για επανασύνδεση

Μπορεί να είναι αρκετά δελεαστικό να αφήσετε τα παιδιά να παρακολουθήσουν μια ταινία ή να παίξουν ένα παιχνίδι στο tablet ενώ ελέγχετε τα email σας στο κατάλυμά σας αλλά περιστασιακά η τεχνολογία μπορεί να χωρίσει τις οικογένειες. Για να περάσετε χρόνο μαζί ως οικογένεια, προσπαθήστε να απενεργοποιήσετε την τεχνολογία ή να τη χρησιμοποιήσετε από κοινού για να διασκεδάσετε.

Φτιάξτε ένα ημερήσιο πρόγραμμα

Η πλειοψηφία των γονέων γνωρίζει ότι χωρίς ένα πρόγραμμα, τα παιδιά μπορούν να γκρινιάζουν από το πρωί έως το βράδυ. Σχεδιάστε μαζί τις δραστηριότητες της επόμενης ημέρας και βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει μια ισορροπία μεταξύ αναψυχής, απόλαυσης και χαλάρωσης τόσο για εσάς όσο και για τα παιδιά σας.