ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβρυομεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά

Τα παιδιά που γεννιούνται με τη μέθοδο της εμβρυομεταφοράς κατεψυγμένων εμβρύων αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου από τα παιδιά που γεννιούνται με άλλες μεθόδους.

Εμβρυομεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου: Για ποιους καρκίνους αυξάνει τον κίνδυνο στα παιδιά

Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας μελέτης σε περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά στις σκανδιναβικές χώρες.

Η τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) επιτρέπει τη δημιουργία ενός εμβρύου από ανθρώπινο ωάριο και σπέρμα σε εργαστήριο. Ένας γιατρός μπορεί να μεταφέρει αμέσως το έμβρυο στη μήτρα ή το έμβρυο να καταψυχθεί και να αποψυχθεί πριν από την εμφύτευση. Η τελευταία, είναι μια πρακτική που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου έχουν υψηλότερο βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για κάποιες παθήσεις από τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά από μεταφορά φρέσκου εμβρύου. Παρέμεναν ασαφείς όμως οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.

Η Nona Sargisian από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, και οι συνεργάτες της ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα από 7.944.248 παιδιά στη Δανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

exosomatiki.jpg

Τα 171.744 παιδιά γεννήθηκαν μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και 7.772.474 με φυσιολογική σύλληψη. Από τα παιδιά που γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, τα 22.630 γεννήθηκαν μετά από μεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου.

Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων από τα εθνικά μητρώα υγείας, έδειξε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου από τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά από εμβρυομεταφορά φρέσκου εμβρύου και από εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογική σύλληψη. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου που παρατηρήθηκαν ήταν η λευχαιμία και οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς, αν και η μελέτη ήταν μεγάλη, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν μετά από εμβρυομεταφορά κατεψυγμένου εμβρύου που αργότερα ανέπτυξαν καρκίνο ήταν χαμηλός (48 περιπτώσεις), γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη στατιστική ισχύ της ανάλυσης.

Εγείρουν ωστόσο ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά κατεψυγμένων εμβρύων. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί μια πιθανή σχέση μεταξύ της διαδικασίας και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, καθώς και τυχόν βιολογικών μηχανισμών που μπορεί να αποτελούν τη βάση αυτού του κινδύνου.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Medicine.