ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απίστευτο αλλά αληθινό: Γεννήθηκε υγιές μωρό, μετά από 24 χρόνια κατάψυξης ως έμβρυο

Απίστευτο αλλά αληθινό: Γεννήθηκε υγιές μωρό, μετά από 24 χρόνια κατάψυξης ως έμβρυο

Η κατάψυξη γενετικού υλικού στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποκτά άλλες διαστάσεις, μετά το πρόσφατο επίτευγμα γέννησης ενός υγιούς κοριτσιού μετά από εμβρυομεταφορά εμβρύου που είχε καταψυχθεί 25 χρόνια νωρίτερα στην πολιτεία Τεννεσσή των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάρκεια κατάψυξης εμβρύου που οδήγησε σε γέννηση υγιούς παιδιού παγκόσμια, καθώς το τελευταίο αντίστοιχο περιστατικό αφορούσε 20 χρόνια.

Συγκεκριμένα, η μητέρα και ο πατέρας, 25 και 33 ετών αντίστοιχα, αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην απόκτηση παιδιών λόγω κυστικής ίνωσης του πατέρα. Έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων, που είχαν καταψυχθεί πριν 25 χρόνια και ήταν διαθέσιμα μέσα σε ένα ανώνυμο πρόγραμμα δωρεάς εμβρύων.

Μετά από υστεροσκόπηση και αφαίρεση ενός πολύποδα, τον προηγούμενο Μάρτιο, η μητέρα υποβλήθηκε στην εμβρυομεταφορά τριών εμβρύων, από τα οποία εμφυτεύτηκε επιτυχώς το ένα. Η εξέλιξη της εγκυμοσύνης ήταν φυσιολογική και το Νοέμβριο γεννήθηκε ένα υγιές κοριτσάκι βάρους 2900 γραμμαρίων και ύψους 51 εκατοστών.

Όπως εξηγεί ο Δρ. Ιωάννης Ζερβομανωλάκης, Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βόννης: «Η κατάψυξη ωαρίων αλλά και εμβρύων με τη μέθοδο της αργής κατάψυξης παλαιότερα και πλέον της υαλοποίησης είναι μια μέθοδος που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του '80 και από τότε αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τις γυναίκες και τα ζευγάρια που θέλουν να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους είτε πρόκειται για ιατρικούς λόγους, αν δηλαδή κάποιος από το ζευγάρι περάσει μια σοβαρή ασθένεια, ή απλά θέλουν να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Καθώς η μέθοδος κατάψυξης ωαρίων και εμβρύων μπορεί να εγγυηθεί υψηλά ποσοστά επιτυχίας αποτελεί μια συγκριτικά πλεονεκτική μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, και για το λόγο αυτό αυξάνονται συνεχώς τα ποσοστά των γυναικών και των ζευγαριών που καταφεύγουν σε αυτήν τη λύση. Η μέθοδος υαλοποίησης των αγονιμοποίητων ωαρίων υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης, ιδιαίτερα μετά την ανάπτυξη ειδικών άσηπτων τεχνικών κατάψυξης. Σήμερα αναφέρονται πιθανότητες επιβίωσης ως 90% και κύησης άνω του 40% ανά ωοληψία. Επιπλέον, και η κατάψυξη των εμβρύων που αναπτύσσονται μετά τη γονιμοποίηση με τη μέθοδο της υαλοποίησης έχει το πλεονέκτημα της σχετικά υψηλής πιθανότητας κύησης.

Για παράδειγμα, υποθέτοντας ότι ο αριθμός ωαρίων που λαμβάνονται ανά ωοληψία είναι άνω των 10 και ότι η πιθανότητα γονιμοποίησης κυμαίνεται στο 70-80%, μετά από εμβρυομεταφορά 2 εμβρύων η πιθανότητα κύησης υπερβαίνει το 40%. Έτσι, η συνολική πιθανότητα κύησης μετά από εμβρυομεταφορά όλων των εμβρύων μετά από μια ωοληψία υπερβαίνει το 50%».

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα από το CNN

Διαβάστε επίσης:

Μήπως σκέφτεστε να προχωρήσετε σε κατάψυξη ωαρίων; Δεν είστε η μόνη

Πρώτη η Ισπανία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή μεταξύ των χωρών της Ευρώπης

 

Η επιτυχία της εξωσωματικής εξαρτάται και από την ηλικία του πατέρα

Οκτώ μύθοι για την εξωσωματική γονιμοποίηση

BEST OF NETWORK

Lockdown: Σχέδιο για παράτασή του μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου - Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι

Άρση lockdown: Οι ημερομηνίες - «κλειδιά» - Πότε θα ανοίξουν σχολεία και καταστήματα

Κρούσματα σήμερα: Στο «κόκκινο» η αγωνία και οι ΜΕΘ - Ασφυξία στη Βόρεια Ελλάδα

SMS 13033 - Μετακίνηση: Ετοιμάζεται ο κωδικός 7 - Τι θα αφορά

Lockdown: Απλήρωτο το 80% των προστίμων! - Κίνημα «δεν πληρώνω» και για τον κορονοϊό

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Από πότε και πόσο θα αυξηθεί ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων

TAXISnet: Δείτε με ένα… κλικ ποιος έψαξε τα στοιχεία του ΑΦΜ σας!

Έχεις αργό internet; Έτσι θα πάρεις πίσω χρήματα

Κορονοϊός: Τι είναι το lockdown δύο ταχυτήτων που εξετάζουν οι ειδικοί

Κορονοϊός: Γιατί πέφτουν τα κρούσματα στις πόλεις και όχι στην επαρχία

Black Friday: Πώς ξεκίνησε και από πού πήρε το όνομά της