ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΙΝΑΠ: Ζητά την επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών - Αναλυτικά τα αιτήματα της ένωσης

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με αφορμή τη ΔΕΘ, ζητώντας από την κυβέρνηση την επίλυσή τους.

ΕΙΝΑΠ: Ζητά την επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομειακών γιατρών - Αναλυτικά τα αιτήματα της ένωσης

«Οι ελλείψεις των γιατρών στα τμήματα είναι τραγικές σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι γιατροί υποχρεώνονται σε υπερεφημέρευση σε πολλά από αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ιατρικού λάθους. Άλλα τμήματα δε, εξαιρούνται από τη γενική εφημερία των νοσοκομείων, καθώς οι γιατροί δεν επαρκούν», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Προσθέτει ότι το ιατρικό μισθολόγιο είναι από την εποχή του πρώτου μνημονίου περικομμένο. «Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ τόσο τον Φεβρουάριο του 2018 όσο και τον Ιούνιο του 2022, οι μισθοί μας συνεχίζουν να είναι μειωμένοι, με καμία υπόνοια από το Υπουργείο στο πότε θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία».

Επίσης, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, οι εφημερίες που υπερβαίνουν το πλαφόν, «κάτι που συμβαίνει συχνά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό», έχουν χαρακτηριστική καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, όπου κάποιες φορές έχει περάσει πάνω από ένα εξάμηνο μέχρι τη διεκπεραίωσή της.

Αρκετοί γιατροί βρέθηκαν σε αναστολή λόγω της άρνησης ή μη δυνατότητας τους να εμβολιαστούν, συμπληρώνει.

Τα κύρια αιτήματα των γιατρών:

- Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

- Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του ιατρικού μισθολογίου λόγω μνημονίου και επαναφορά του στα νόμιμα επίπεδα.

- Έγκαιρες πληρωμές εφημεριών.

- Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών.

- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

- Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

- Επιστροφή όλων των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή.

- Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.