ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καισαρική: Για δύο νέους κινδύνους για το έμβρυο, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή κινδυνεύουν από αναπνευστικά νοσήματα και υπογλυκαιμία λόγω ανωριμότητας των νεογνικών πνευμόνων.

Καισαρική: Για δύο νέους κινδύνους για το έμβρυο, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Άλλοι κίνδυνοι περιλαμβάνουν αλλεργικές παθήσεις, π.χ. αλλεργική ρινίτιδα, επιπεφυκίτιδα, έκζεμα, ασθματική βρογχίτιδα, άσθμα μετά από επαφή με κοινά αλλεργιογόνα, καθώς και αλλαγές του μικροβιώματος του εντέρου.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι για την προστασία των παιδιών θα πρέπει να περιοριστεί η συγκεκριμένη μέθοδος τοκετού.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα επιστημόνων του Πανεπιστημίου James Cook και του Πανεπιστημίου του Queensland στην Αυστραλία, τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και παχυσαρκία.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη Διαχρονική Μελέτη των Παιδιών της Αυστραλίας, διαπίστωσαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των παραγόντων κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και παχυσαρκίας και της καισαρικής τομής.

Ειδικότερα, «τέσσερις από τις έξι επιμέρους συνιστώσες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και ο σύνθετος δείκτης των πέντε συνιστωσών του αντίστοιχου κινδύνου, έδειξαν θετική συσχέτιση με τη γέννηση με καισαρική τομή. Η μελέτη μας παρείχε επίσης μια άμεση σύνδεση μεταξύ της καισαρικής τομής και του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών σε ηλικία 10-12 ετών» σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Tahmina Begum από το Πανεπιστήμιο του Queensland.

«Η καισαρική τομή έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο, με δυσανάλογα υψηλότερο ποσοστό στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην Αυστραλία, το ποσοστό γεννήσεων με καισαρική τομή έχει αυξηθεί από 18,5% το 1990 σε 36% το 2019 και σχεδόν τα μισά νεογνά της Αυστραλίας αναμένεται να γεννηθούν με καισαρική τομή έως το 2045» πρόσθεσε.

Εξηγώντας το φαινόμενο, η Δρ. Begum είπε ότι «υπάρχει ένα αλλοιωμένο μικροβιακό φορτίο που προκύπτει από τη γέννηση με καισαρική τομή σε σύγκριση με τον φυσιολογικό τοκετό. Αυτό το τροποποιημένο μικροβίωμα παρεμποδίζει τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, απελευθερώνοντας ορισμένες παθογόνες τοξίνες που προκαλούν μεταβολικές διαταραχές».

Ένας άλλος λόγος είναι το στρες που δέχεται το έμβρυο κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ή φαρμακολογικής πρόκλησης του τοκετού κατά τη διάρκεια μιας καισαρικής τομής.

«Τα αυξανόμενα ποσοστά καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται για μη κλινικούς λόγους αποτελούν μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία και απαιτείται να ελαττωθούν τα ποσοστά των περιττών καισαρικών τομών και του σχετικού ανθρώπινου και οικονομικού κόστους», καταλήγει η Δρ Begum.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Australian and New Zealand Journal of Public Health.