ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερευνητές προειδοποιούν: Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου

Σινάνη Αικατερίνη

Τα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ένα τύπο παιδικού καρκίνου.

Ερευνητές προειδοποιούν: Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο παιδικού καρκίνου

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας μελέτησαν την υγεία σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων παιδιών και διαπίστωσαν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας. Ο κίνδυνος αφορούσε τις προγραμματισμένες και όχι τις επείγουσες καισαρικές τομές.

Παρότι δεν έχουν κατανοήσει πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, έχουν εντοπίσει πιθανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σύνδεση.

Τα μωρά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή δεν υποβάλλονται σε στρες ούτε εκτίθενται σε βακτήρια του κόλπου, όπως συμβαίνει κατά τη διάρκεια επείγουσας καισαρικής τομής. Οι γιατροί πραγματοποιούν καισαρική τομή όταν η υγεία του μωρού βρίσκεται σε κίνδυνο ή όταν ο φυσιολογικός τοκετός δεν είναι εφικτός ή ασφαλής.

«Οι καισαρικές τομές είναι ένα σημαντικό και συχνά ζωτικής σημασίας εργαλείο της μαιευτικής φροντίδας. Δεν θέλουμε οι μητέρες να αισθάνονται άγχος για τις καισαρικές τομές που ενδείκνυνται για ιατρικούς λόγους. Όταν όμως η συγκεκριμένη πρακτική συνδυάζεται με άλλα ευρήματα μελετών που δείχνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αλλεργιών ή διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά που γεννιούνται με προγραμματισμένη καισαρική τομή, υπάρχει λόγος να επανεξετάσουμε τις καισαρικές τομές που δεν ενδείκνυνται για ιατρικούς λόγους», δήλωσε η ερευνήτρια Χριστίνα-Ευμορφία Καμπίτση.

Η Καμπίτση και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι από τα σχεδόν 376.000 παιδιά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή στη Σουηδία μεταξύ 1982-1989 και 1999-2015, σχεδόν 1.500 ανέπτυξαν αργότερα λευχαιμία. Ο κίνδυνος οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας ήταν 21% υψηλότερος στα παιδιά που γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.

Επιπλέον, ο κίνδυνος εμφάνισης της πιο κοινής μορφής οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, γνωστής ως οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία Β-κυττάρων, ήταν 29% υψηλότερος σε όσα παιδιά γεννήθηκαν με προγραμματισμένη καισαρική τομή. Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου ήταν πιο έντονος στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, και στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού.

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι ένας τύπος καρκίνου του αίματος και του μυελού των οστών και ο πιο κοινός τύπος παιδικού καρκίνου.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις μεταλλάξεις του DNA που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο, αλλά οι θεραπείες έχουν καλές πιθανότητες ίασης.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των καρκίνων παραμένει χαμηλός, ανεξάρτητα από τον τρόπο τοκετού.

Ο υπερβολικός κίνδυνος που σχετίζεται με τις προγραμματισμένες καισαρικές τομές αντιστοιχεί σε περίπου μία περίπτωση οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας Β-κυττάρων ετησίως, ανέφεραν.

Οι καισαρικές τομές γίνονται όλο και πιο συχνές στις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας περίπου μία στις τρεις γεννήσεις, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μητρική θνησιμότητα έχει αυξηθεί στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το 84% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, μπορούν να αποτραπούν, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Yale.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται 1,2 εκατομμύρια καισαρικές τομές, καθιστώντας την «την πιο συνηθισμένη μεγάλη χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πηγή: Independent