ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τη μηνιγγίτιδα - Οι στόχοι του ΠΟΥ

Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των μεμβρανών (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα και άλλα παθογόνα.

Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τη μηνιγγίτιδα - Οι στόχοι του ΠΟΥ

Προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, πιο ευάλωτα όμως είναι τα παιδιά μικρής ηλικίας (<5 ετών), οι έφηβοι, οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Απαιτεί επείγουσα ιατρική αντιμετώπιση καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες.

«Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και αναζητήστε άμεσα ιατρική αντιμετώπιση. Η έγκαιρη διάγνωση της μηνιγγίτιδας είναι πρωταρχικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία του ατόμου και την αποτροπή επιπλοκών. Ακολουθείστε τις συστάσεις εμβολιασμού έναντι της μηνιγγίτιδας της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών».

Τα παραπάνω αναφέρει ο ΕΟΔΥ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη μηνιγγίτιδα, που έχει οριστεί από φέτος, η 5η Οκτωβρίου.

Σκοπός της είναι η εξάλειψη της σοβαρής αυτής λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, μέχρι το 2030, σύμφωνα με τους παρακάτω στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Οι στόχοι, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι:

  • Εξάλειψη των επιδημιών της βακτηριακής μηνιγγίτιδας.
  • Μείωση των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό κατά 50%.
  • Μείωση των θανατηφόρων κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας κατά 70%.
  • Μείωση των περιπτώσεων αναπηρίας από την μηνιγγίτιδα και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων που νόσησαν από μηνιγγίτιδα οποιασδήποτε αιτιολογίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ