ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στρες στο γάμο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην καρδιά

Οι άνθρωποι που βιώνουν στρες στο γάμο στους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την καρδιά τους.

Στρες στο γάμο: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην καρδιά

Τα ζευγάρια που είναι δυστυχισμένα στις σχέσεις τους έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο μετά από έμφραγμα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πόνους στο στήθος το έτος μετά το έμφραγμα συγκριτικά με όσους είχαν ελάχιστο ή καθόλου άγχος στο γάμο τους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Yale.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει το γάμο με καλύτερη γενική υγεία και πρόγνωση καρδιακών παθήσεων.

Οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε μακροχρόνια σχέση θα μπορούσε να βοηθηθεί μετά από ένα έμφραγμα ή αν η σχέση επιδεινώνει την υγεία του.

Εξέτασαν πάνω από 1.500 ενήλικες μέσης ηλικίας 47 ετών, οι οποίοι βρίσκονταν στο στάδιο της ανάρρωσης από έμφραγμα. Τους εξέτασαν πάλι μετά από ένα χρόνο και συνέκριναν το πόσο ευτυχισμένοι ήταν με τους/τις συζύγους τους.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας της συναισθηματικής και σεξουαλικής σχέσης, πριν λάβουν βαθμολογίες για καθόλου / ήπιο συζυγικό στρες, μέτριο συζυγικό στρες ή σοβαρό συζυγικό στρες.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια βαθμολογική κλίμακα για να αξιολογήσουν τη σωματική υγεία, το βαθμό πόνου, την ψυχική ευεξία καθώς και τα αρχεία του νοσοκομείου για να παρακολουθήσουν τυχόν επανεισαγωγές.

Περίπου τέσσερις στις δέκα γυναίκες και τρεις στους δέκα άνδρες ανέφεραν σοβαρό συζυγικό στρες, σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας 2022.

Οι συμμετέχοντες με έντονο στρες σημείωσαν πάνω από 1,6 βαθμούς χαμηλότερο σκορ στη σωματική υγεία και 2,6 βαθμούς χαμηλότερα στην ψυχική υγεία, σε σύνολο 12.

Όσοι είχαν περισσότερο άγχος ανέφεραν 8 βαθμούς χαμηλότερη ποιότητα ζωής όταν μετρήθηκαν με κλίμακα ειδικά σχεδιασμένη για καρδιοπαθείς.

Είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν πόνους στο στήθος σε σχέση με άτομα με ήπιο ή καθόλου συζυγικό στρες και 50% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν ξανά στο νοσοκομείο για οποιαδήποτε αιτία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνονται κάθε χρόνο έως και 100.000 εισαγωγές λόγω εμφραγμάτων, δηλαδή μία κάθε πέντε λεπτά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες 800.000 άνθρωποι παθαίνουν έμφραγμα κάθε χρόνο.

H επικεφαλής συγγραφέας Cenjing Zhu, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale, στο Κονέκτικατ, είπε ότι τα ευρήματα έδειξαν ότι η προσωπική ζωή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση των ανθρώπων.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ότι το άγχος που βιώνει κάποιος στην καθημερινή του ζωή, όπως είναι το συζυγικό στρες, μπορεί να επηρεάσει την ανάρρωση του μετά από έμφραγμα», είπε.

Άλλοι στρεσογόνοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής δυσπραγίας ή του εργασιακού στρες, μπορούν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάρρωση, είπε και πρόσθεσε: «Οι ασθενείς πρέπει να ελέγχονται για καθημερινό στρες κατά τη διάρκεια των ραντεβού παρακολούθησης, προκειμένου να εντοπίζονται τα άτομα υψηλού κινδύνου για μειωμένη σωματική/ψυχική αποκατάσταση ή ανάγκη πρόσθετης νοσηλείας. Ένα ολιστικό μοντέλο φροντίδας που βασίζεται τόσο σε κλινικούς παράγοντες όσο και σε ψυχοκοινωνικές πτυχές μπορεί να είναι χρήσιμο, ειδικά για νεότερους ενήλικες μετά από καρδιακή προσβολή».

Πηγή: Mail Online