ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες αλλαγές προκαλούν στην έμμηνο ρύση τα εμβόλια έναντι της Covid-19

Λίγο μετά την έναρξη των εμβολιασμών για την προστασία των ανθρώπων από τον Covid, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να αναφέρουν αλλαγές στην περίοδό τους μετά τον εμβολιασμό. Κάποιες παρατήρησαν μεγαλύτερους κύκλους και άλλες πιο έντονη αιμορραγία.

Ποιες αλλαγές προκαλούν στην έμμηνο ρύση τα εμβόλια έναντι της Covid-19

Επειδή οι αναφορές δεν υποδεικνύουν σοβαρά προβλήματα, οι κατασκευαστές των εμβολίων δεν έκαναν δοκιμές για τον πιθανό αντίκτυπο των εμβολίων στην περίοδο των γυναικών.

Η Victoria Male, καθηγήτρια πέψης και μεταβολισμού στο Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό Science που βασίζεται σε αναφορές για τις επιπτώσεις των εμβολίων έναντι της Covid-19 στην έμμηνο ρύση. Στο άρθρο της σημειώνει ότι, μέχρι στιγμής, η έρευνα έχει δείξει ότι τα εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν μικρές, προσωρινές αλλαγές στην έμμηνο ρύση.

H Male αναφέρει ότι πολλές γυναίκες δίσταζαν να εμβολιαστούν, φοβούμενες ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άγνωστα προβλήματα, όπως προβλήματα γονιμότητας. Αυτό, προσθέτει, έριξε λάδι στη φωτιά των εκστρατειών παραπληροφόρησης με στόχο τα εμβόλια για τον Covid-19.

Μελέτες που έγιναν εν τω μεταξύ, βρήκαν στοιχεία που δείχνουν ότι κάποια εμβόλια για τον Covid-19 έχουν πράγματι αντίκτυπο στον εμμηνορροϊκό κύκλο, πρόκειται όμως για αλλαγές μικρές και προσωρινές.

Επισημαίνει επίσης ότι δεν είναι ακόμη γνωστό γιατί συμβαίνει αυτό.

Πιστεύεται, όπως λέει, ότι οι επιπτώσεις σχετίζονται με τις κυτοκίνες που παράγονται μετά τον εμβολιασμό και την επίδρασή τους στη σηματοδότηση που αφορά την υπόφυση του εγκεφάλου, τον υποθάλαμο και τις ωοθήκες.

Μια άλλη πιθανότητα, όπως λέει, είναι ότι τα εμβόλια έχουν μια άγνωστη ακόμη επίδραση στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στην αποκατάσταση του ενδομητρίου μετά την απόρριψή του κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Σημειώνει επίσης ότι δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η μόλυνση από τον COVID-19 έχει κάποια επίδραση στον έμμηνο κύκλο.

Η Male παρατηρεί ότι η δοκιμή νέων φαρμάκων συνήθως δεν περιλαμβάνει μέτρα που λαμβάνονται για να εξακριβωθεί εάν επηρεάζουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο - μια κατάσταση που πρέπει όπως λέει να εξετάσει η ιατρική κοινότητα.

Τέτοιες προσπάθειες, σημειώνει, ακόμη και αν δεν βρεθεί τίποτα, θα καθησυχάσουν τις γυναίκες ότι τα ζητήματα φύλου λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Πηγή: healthday.com