ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί τα υπέρβαρα παιδιά έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο

Τα υπέρβαρα παιδιά μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο σχολείο, επειδή η συσσώρευση των κιλών επηρεάζει την υγεία του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Γιατί τα υπέρβαρα παιδιά έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο βάρος και ο αυξημένος ΔΜΣ στα παιδιά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν βασικές περιοχές της συνδεσιμότητας του εγκεφάλου.

Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να επηρεάσει το εύρος της προσοχής και την ικανότητα εκτέλεσης πολλαπλών εργασιών, προειδοποιούν.

Οι ερευνητές στη Σχολή Ιατρικής του Γέιλ, στο Κονέκτικατ, ανέλυσαν δεδομένα τομογραφιών εγκεφάλου για 5.169 παιδιά ηλικίας μεταξύ εννέα και 10 ετών.

Εξέτασαν συγκεκριμένα τη συνδεσιμότητα των νευρώνων και την ποσότητα λευκής ουσίας, η οποία είναι σημαντική για την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία με το z-score του ΔΜΣ των παιδιών, ένα μέτρο βάρους προσαρμοσμένο για την ηλικία και το φύλο του παιδιού.

Η μελέτη έρχεται στη συνέχεια πρόσφατης έρευνας που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να προκαλέσει πόνους ή να κάνει τους ανθρώπους πιο ευαίσθητους στον πόνο, ακόμα κι αν είναι υγιείς και αδύνατοι.

Τα νέα ευρήματα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο παιδιών που είχαν μεγαλύτερο βάρος και ΔΜΣ, συμπεριλαμβανομένης της «σημαντικής μείωσης» της λευκής ουσίας.

Η λευκή ουσία είναι μια δέσμη με περισσότερες από 200 εκατομμύρια νευρικές ίνες που συνδέουν τις δύο πλευρές του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης μια λέπτυνση του εξωτερικού φλοιού του εγκεφάλου, η οποία έχει συσχετιστεί με εξασθενημένη εκτελεστική λειτουργία, δηλαδή να μπορεί κάποιος να σχεδιάζει, να εστιάσει την προσοχή του, να ανακαλεί πληροφορίες και να επιτελεί πολλαπλές εργασίες.

Η ερευνήτρια Simone Kaltenhauser είπε ότι είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με κακή υγεία του εγκεφάλου στους ενήλικες, αλλά προηγούμενες μελέτες σε παιδιά είχαν επικεντρωθεί σε μικρούς πληθυσμούς ή μεμονωμένες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι αλλαγές ήταν ορατές στην παιδική ηλικία», είπε.

«Ο αυξημένος ΔΜΣ και το βάρος δεν συνδέονται μόνο με επιπτώσεις στη σωματική υγεία αλλά και στην υγεία του εγκεφάλου. Η μελέτη μας έδειξε ότι το μεγαλύτερο βάρος και ο Δείκτης Μάζας Σώματος σε παιδιά 9 και 10 ετών συσχετίστηκαν με αλλαγές στις μακροδομές, τις μικροδομές και τη λειτουργική συνδεσιμότητα που επιδείνωσαν την υγεία του εγκεφάλου».

Ο ανώτερος συγγραφέας Sam Payabvash, επίκουρος καθηγητής ακτινολογίας και βιοϊατρικής απεικόνισης, είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ στα παιδιά σχετίζεται με κακή γνωστική λειτουργία και σχολική απόδοση.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνεδρίαση της Εταιρείας Ακτινολογίας της Βόρειας Αμερικής στο Σικάγο.

Πηγή: Mail Online