ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί μητέρες & νεογνά πρέπει να βρίσκονται σε επαφή τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό

Η επαφή δέρμα με δέρμα γνωστή ως skin to skin contact ή αλλιώς kangaroo care είναι μια βιολογικά φυσιολογική πρακτική, κατά την οποία το νεογέννητο μωρό τοποθετείται πάνω στο στήθος της μητέρας του, αμέσως μετά τον τοκετό και παραμένει εκεί τουλάχιστον για την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση.

Γιατί μητέρες & νεογνά πρέπει να βρίσκονται σε επαφή τις πρώτες ώρες μετά τον τοκετό

Διαδικασία που βοηθά το μωρό να προσαρμοστεί καλύτερα και με αγάπη στην εξωμήτρια ζωή.

Η δερματική επαφή μητέρας-νεογνού ξεκινά από την ενδομήτριο ζωή και μέχρι να μεγαλώσει πλήρως, το βρέφος μοιράζεται έναν μοναδικό δεσμό με τη μητέρα του με αποτέλεσμα να αναπτύσσει μεγάλη διαισθητική αντίληψη για τη συναισθηματική και φυσική κατάσταση της μητέρας του.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς οι μαίες αποκαλούμε τη Μητέρα-Νεογνό ως «Diad», δηλαδή δύο οντότητες συνδεδεμένες μεταξύ τους ως μία.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα μωρά είναι όσο πιο κοντά στη μαμά τους.

Μπορούν και παίρνουν ζεστασιά, τροφή, προστασία και οξυγόνο από το σώμα της μητέρας τους εισπράττοντας από εκείνη το πρώτο δείγμα αγάπης και στοργής που δεν είναι άλλο από το πρώτο χάδι της μήτρας που βρίσκεται μόνιμα για 9 μήνες.
Στη συνέχεια το μωρό γεννιέται και ξαφνικά βρίσκονται χωρίς άμεση πρόσβαση σε αυτές τις βασικές ανάγκες. Όταν τα νεογνά τοποθετούνται γυμνά πάνω στο δέρμα της μητέρας τους, είναι όσο πιο κοντά μπορούν να βρεθούν πίσω στη ζεστασιά και την ασφάλεια της μήτρας.

Οι μητέρες και τα νεογνά θα πρέπει να βρίσκονται σε άμεση επαφή για τουλάχιστον τις πρώτες 1-2 ώρες μετά τον τοκετό, το νεογέννητο θα πρέπει να τοποθετείται γυμνό ή μόνο με την πάνα του πάνω στη μητέρα του στήθος με στήθος αμέσως μετά τον τοκετό.

Αυτό μπορεί να γίνει είτε η μητέρα γεννήσει κολπικά είτε με καισαρική τομή και επίσης ανεξάρτητα από τον τρόπο σίτισης που έχει αποφασιστεί. Εάν η μητέρα δεν είναι σε θέση να παράσχει φροντίδα δέρμα με δέρμα, λόγω τοκετού ή επιπλοκών του τοκετού, τότε ο μπαμπάς μπορεί να παρέμβει.

Μέσα σε λίγα λεπτά, θα δείτε τα οφέλη αυτής της επαφής να γίνονται εμφανή, καθώς τόσο ο γονέας όσο και το νεογνό χαλαρώνουν. Η θερμοκρασία του σώματος, η αναπνοή και καρδιακός ρυθμός του μωρού σταθεροποιούνται. Επιτρέπει την έγκαιρη έναρξη θηλασμού, μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την προαγωγή του αποκλειστικού θηλασμού.

Η πρακτική αυτή, υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), την Πρωτοβουλία για Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη (BFHI), την Ιατρική Ακαδημία Θηλασμού (ΑΒΜ) και την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP).

Η έρευνα έχει δείξει ότι αυτό που συμβαίνει κατά την πρώτη ώρα της ζωής ενός μωρού μπορεί να μεγιστοποιήσει την εμπειρία δεσμού μεταξύ γονέα και παιδιού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδανικό να εισάγετε την επαφή δέρμα με δέρμα το συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση. Αυτή η ώρα, γνωστή επίσης και ως «η χρυσή ώρα», η στιγμή που τόσο εσείς όσο και το μωρό σας προετοιμάζεστε για να δημιουργήσετε μια εξαιρετική ενορχήστρωση ορμονών και να δημιουργήσετε ασφαλή συναισθηματικό δεσμό μεταξύ σας.

Νικόλαος Δ. Πετρογιάννης MD, PhD, MSc
Διευθυντής ΜΥΙΑ Ν.Ν.Α.
Γραμματέας (Ε.Μ.Γ.Ε)
email: mydoctor@npetrogiannis.gr

petrogiannis.jpg

Eλένη Σωτηρίου
Μαία

sotiriou.jpg