ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κάνουν θόρυβο οι γείτονες; Πόσο κινδυνεύετε από καρδιακή νόσο

Αποφάσισε ο γείτονας του επάνω ορόφου να κάνει γυμναστική στις δύο το πρωί;

Κάνουν θόρυβο οι γείτονες; Πόσο κινδυνεύετε από καρδιακή νόσο

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο θόρυβος που προκαλούν οι γείτονες είναι πιο ενοχλητικός από οποιαδήποτε άλλη ακουστική ενόχληση.

Αυτό συμβαίνει επειδή οι «ήχοι πρόσκρουσης» μικρής διάρκειας, όπως αυτοί που προκαλούν το χτύπημα των ποδιών ή των αντικειμένων που πέφτουν, τους κάνει πιο ερεθιστικούς.

Οι ερευνητές από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών του Καναδά ισχυρίζονται επίσης ότι αυτοί οι τύποι ήχων μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο και να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο.

Οι ειδικοί έκαναν πειράματα για να διερευνήσουν την επίδραση διαφορετικών τύπων αστικής ηχορύπανσης στους ενοίκους των κτιρίων.

Η αύξηση του πληθυσμού στις αστικές περιοχές σε συνδυασμό με την αύξηση της τηλεργασίας από τις αρχές του 2020, αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα εάν δεν αναληφθούν δράσεις.

Ερευνητές στον Καναδά, την Κορέα και τη Γερμανία δημιούργησαν μια συνθήκη που έμοιαζε με το καθιστικό του σπιτιού και κατέγραψαν τον ήχο των αντικειμένων που έπεφταν και των ανθρώπων που περπατούσαν.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη εκτέθηκαν στους ήχους με τη χρήση μεγάφωνων, ακουστικών και συστημάτων εικονικής πραγματικότητας και κατέταξαν το επίπεδο του ερεθισμού τους σε μια κλίμακα από το μηδέν έως το 100.

Οι συμμετέχοντες βρήκαν τους ήχους πρόσκρουσης πιο ενοχλητικούς από τους συνεχείς ήχους, όπως είναι αυτοί της μουσικής ή της ομιλίας.

Ο ερευνητής Markus Mueller-Trapet, είπε: «Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιους ανεπιθύμητους ήχους μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά προβλήματα και διαταραχές του ύπνου».

Οι ερευνητές ελπίζουν τα αποτελέσματα να βοηθήσουν τους αρχιτέκτονες και τους κατασκευαστές κτιρίων να δημιουργήσουν πιο βιώσιμα αστικά περιβάλλοντα.

Πηγή: Mail Online