ΥΓΕΙΑ

Θόρυβος κυκλοφορίας οχημάτων: Πώς συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Μελέτες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ του θορύβου που προκαλείται από την οδική κυκλοφορία και του αυξημένου κινδύνου υπέρτασης, δεν ήταν ωστόσο σαφές εάν παίζει μεγαλύτερο ρόλο ο θόρυβος ή η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Θόρυβος κυκλοφορίας οχημάτων: Πώς συνδέεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Νέα μελέτη δείχνει ότι ο θόρυβος στους δρόμους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη λήψης μέτρων δημόσιας υγείας για τη μείωση της έκθεσης στον θόρυβο.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βρετανική βιοϊατρική βάση Biobank UK, που αφορούν στην πορεία της υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερα από 240.000 άτομα ηλικίας 40-69 ετών, που δεν είχαν υπέρταση στην αρχή της μελέτης. Εκτίμησαν τον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας με βάση τη διεύθυνση κατοικίας και ένα ευρωπαϊκό εργαλείο μοντελοποίησης, την Κοινή Μέθοδο Αξιολόγησης Θορύβου.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης για μια μέση περίοδο 8,1 ετών, εξέτασαν πόσοι άνθρωποι εμφάνισαν υπέρταση.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζούσαν κοντά σε θόρυβο οδικής κυκλοφορίας όχι μόνο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση, αλλά και ότι ο κίνδυνος αυξανόταν παράλληλα με τα επίπεδα του θορύβου.

Οι συσχετίσεις ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν παράγοντες, όπως η έκθεση σε λεπτά σωματίδια και διοξείδιο του αζώτου.

Τα άτομα που ήταν εκτεθειμένα τόσο στον θόρυβο της κυκλοφορίας όσο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης, γεγονός που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει επίσης ρόλο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χάραξη πολιτικής δημόσιας υγείας, όπως η θέσπιση και η εφαρμογή αυστηρότερων κατευθυντήριων γραμμών για τον θόρυβο, η βελτίωση των οδικών συνθηκών και η επένδυση σε πιο αθόρυβα οχήματα, μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC: Advances.