ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Ο αέρας στο χώρο εργασίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Τα επαγγέλματα που αυξάνουν τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Οι αναθυμιάσεις από ατμούς, αέρια και διαλύτες -ακόμη και η κοινή σκόνη που υπάρχει στο χώρο εργασίας- φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της χρόνιας αυτοάνοσης διαταραχής των αρθρώσεων.

Η έκθεση σε οποιονδήποτε από αυτούς τους ρύπους στο χώρο εργασίας, σχετίζεται με 25% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης μιας μορφής ρευματοειδούς αρθρίτιδας που επιδεινώνεται από την παρουσία αντισωμάτων κατά της κιτρουλινωμένης πρωτεΐνης (ACPA), διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Στους άνδρες ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 40%, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται θετικοί στην ανίχνευση των αντικιτρουλλινικών αντισωμάτων έχουν χειρότερη πρόγνωση και τείνουν να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά βλάβης που προκαλείται από τη φθορά στις αρθρώσεις τους, είπαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για πάνω από 4.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε σουηδική μελέτη για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όλοι διαγνώστηκαν με την πάθηση μεταξύ 1996 και 2017.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα προσωπικά αρχεία εργασίας για να εκτιμήσουν την έκθεση κάθε ατόμου σε 32 αερομεταφερόμενους παράγοντες στο χώρο εργασίας.

Η ανάλυση έδειξε ότι η έκθεση σε αναθυμιάσεις και σκόνη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η έκθεση φάνηκε να ενισχύει και τον κίνδυνο που σχετίζεται με άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα ή η κληρονομικότητα.

Συνολικά, 17 από τους 32 παράγοντες -συμπεριλαμβανομένου του αμιάντου, του χαλαζία, των αναθυμιάσεων ντίζελ, των αναθυμιάσεων βενζίνης, του μονοξειδίου του άνθρακα και των μυκητοκτόνων- συσχετίστηκαν ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, είπαν οι ερευνητές.

Ο κίνδυνος αυξανόταν με τον αριθμό των παραγόντων και τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου σε αυτούς, με τους ισχυρότερους δεσμούς να παρατηρούνται όταν η έκθεση διαρκούσε από οκτώ έως και 15 χρόνια.

Οι άνδρες φάνηκε να έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τις γυναίκες, επειδή έτειναν να εκτίθενται σε περισσότερους παράγοντες και για μεγαλύτερες περιόδους.

Τα άτομα που εκτέθηκαν σε έναν παράγοντα στο χώρο εργασίας, κάπνιζαν και είχαν κληρονομικότητα, έτειναν να έχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, που κυμαινόταν από 16 έως 68 φορές υψηλότερο από τα άτομα που δεν εκτέθηκαν και στους τρεις παράγοντες κινδύνου.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας σε όσους είχαν «τριπλή έκθεση», ήταν 45 φορές υψηλότερος για τα καυσαέρια των βενζινοκινητήρων, 28 φορές υψηλότερος για τις αναθυμιάσεις από εξάτμιση ντίζελ, 68 φορές υψηλότερος για τα εντομοκτόνα και 32 φορές υψηλότερος για τη σκόνη χαλαζία.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της λήψης προστατευτικών μέτρων, ιδιαίτερα από τα άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για ρευματοειδή αρθρίτιδα», τονίζουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Annals of the Rheumatic Diseases.