ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί οι πρώην ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις

Οι συνταξιούχοι ποδοσφαιριστές μπορεί να βιώσουν επιταχυνόμενη γήρανση, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου επιπολασμού χρόνιων παθήσεων, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Γιατί οι πρώην ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρη γήρανση και χρόνιες παθήσεις

Η Rachel Grashow από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και οι συνεργάτες της συνέκριναν τα ποσοστά αρθρίτιδας, άνοιας/Αλτσχάιμερ, υπέρτασης και διαβήτη σε 2.864 πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, ηλικίας 25 έως 59 ετών, με βάση την ηλικία, τη φυλή και τον δείκτη μάζας σώματος, και τα συνέκριναν με τα στοιχεία μελέτης από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης της Υγείας και της Διατροφής των ΗΠΑ και την Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων για την Υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αρθρίτιδα και η άνοια/Αλτσχάιμερ ήταν πιο διαδεδομένες μεταξύ των ποδοσφαιριστών σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες της μελέτης.

Μόνο στους νεαρούς ποδοσφαιριστές (25 έως 29 ετών) ήταν πιο διαδεδομένες παθήσεις η υπέρταση και ο διαβήτης. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι ποδοσφαιριστές ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν διάστημα υγείας χωρίς ασθένεια σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν την εμφάνιση ενός δυσπροσαρμοστικού φαινοτύπου πρόωρης γήρανσης μεταξύ πρώην επαγγελματιών του αμερικανικού ποδοσφαίρου που χαρακτηρίζεται από το πρόωρο φορτίο χρόνιων παθήσεων και τα λιγότερα χρόνια υγείας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη έγκαιρου εντοπισμού νεαρών και μεσηλίκων παικτών που μπορεί να αντιμετωπίζουν καρδιομεταβολική, ορθοπεδική και νευρογνωστική νόσο, ώστε να υιοθετήσουν εγκαίρως φαρμακολογικές και συμπεριφορικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine.