ΥΓΕΙΑ

Γιατί το ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο άθλημα για τα αγόρια

Το ποδόσφαιρο βελτιώνει την ανάπτυξη των οστών των έφηβων αγοριών, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Γιατί το ποδόσφαιρο είναι το καλύτερο άθλημα για τα αγόρια

Στη μελέτη οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση του ποδοσφαίρου, της κολύμβησης και της ποδηλασίας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το πρώτο οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της σκελετικής υγείας των αγοριών έπειτα από έναν χρόνο προπόνησης.

Η εφηβεία αποτελεί περίοδο-κλειδί για την ανάπτυξη των οστών και η κακή ανάπτυξη σε αυτό το στάδιο της ζωής συνδέεται με μειωμένη οστική μάζα, αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωση στο μέλλον.

bigstock 162440816

Αν και η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι δύο αθλήματα με σημαντικά οφέλη, η χαμηλή φόρτιση του σκελετού που συνεπάγονται δεν συναινεί στη μέγιστη δυνατή ανάπτυξή του. Έτσι, οι ερευνητές συνιστούν στους νεαρούς κολυμβητές και ποδηλάτες να συνδυάζουν το άθλημα της επιλογής τους με κάποιο είδος άσκησης με βάρη.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των οστών σε σύγκριση με την κολύμβηση και την ποδηλασία. Γνωρίζαμε ότι η γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των οστών, όμως τώρα διευκρινίζεται ο τύπος της γυμναστικής» δηλώνει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Δημήτρης Βλαχόπουλος, από το Τμήμα Επιστημών της Άθλησης και της Υγείας του Πανεπιστημίου του Έξετερ.

«Αν και δεν μελετήσαμε άλλα αθλήματα, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι γενικώς η γυμναστική που περιλαμβάνει φόρτιση του σκελετού, κραδασμούς και μεγάλη ένταση, δηλαδή αθλήματα όπως το τένις, το μπάντμιντον, το μπάσκετ και το χάντμπολ έχουν παρόμοια επίδραση με το ποδόσφαιρο» συμπληρώνει ο ερευνητής.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης δημοσιεύονται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Bone and Mineral Research.

Διαβάστε επίσης:

Παιδί & γυμναστική: Το είδος, η ένταση, η συχνότητα & η διάρκεια που συνιστούν οι ειδικοί