ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος: Η σημασία της κατανόησης της θεραπείας για τη μετεγχειρητική ποιότητα ζωής

Ένα σημαντικό ποσοστό των επιζώντων από καρκίνο του θυρεοειδούς, αναφέρουν ανεπαρκή κατανόηση της προκαταρκτικής θεραπείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Καρκίνος: Η σημασία της κατανόησης της θεραπείας για τη μετεγχειρητική ποιότητα ζωής

Η Amanda Silver Karcioglu, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες της, διεξήγαγαν έρευνα σε 1.412 άτομα που έχουν επιζήσει από καρκίνο του θυρεοειδούς (Thyroid Cancer Survivors' Association Inc).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 89,2% των ερωτηθέντων έδωσαν απαντήσεις σε ελεύθερο κείμενο στην ερώτηση σχετικά με το τι θα έλεγαν σε κάποιον που είχε διαγνωστεί πρόσφατα με την ίδια πάθηση.

Από αυτούς, το 37,2% και το 40,9%, αντίστοιχα, ανέφεραν ανεπαρκή κατανόηση του σχεδίου προκαταρκτικής θεραπείας και ότι η εμπειρία τους αναφορικά με τη θεραπεία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους.

Μόνο το 18,1% των ερωτηθέντων που ανέφεραν ανεπαρκή κατανόηση της προκαταρκτικής θεραπείας, δήλωσαν ότι εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες τους αναφορικά με τη θεραπεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ανεξάρτητη συσχέτιση μεταξύ της αυτοαναφερόμενης αποτυχίας κατανόησης της θεραπείας και της αποτυχίας της θεραπείας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, στο πλαίσιο μιας πολυπαραγοντικής ανάλυσης (αναλογία πιθανοτήτων, 5,1).

Η πιθανότητα να υποδείξουν οι ερωτηθέντες ότι η αρχική θεραπεία ήταν στο ίδιο επίπεδο με τις προσδοκίες τους, ήταν υπερπενταπλάσια για τους ασθενείς που ανέφεραν πλήρη κατανόηση του σχεδίου θεραπείας τους, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.

«Η κατανόηση της θεραπείας από τον ασθενή συνδέεται με τις προσδοκίες ανταπόκρισης στη θεραπεία, κάτι που με τη σειρά του έχει αποδειχθεί σε άλλες έρευνες ότι επηρεάζει την ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία του μετεγχειρητικού ασθενή», γράφουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.