ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Έξι λεπτά υψηλής έντασης άσκησης, μπορούν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής ενός υγιούς εγκεφάλου, καθυστερώντας την έναρξη του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η εξάλεπτη άσκηση που προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύντομη διάρκειας αλλά έντονη ποδηλασία, αύξησε την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF), η οποία είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό του εγκεφάλου, τη μάθηση και τη μνήμη. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη μπορεί να προστατεύει τον εγκέφαλο από την πνευματική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία.

«Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας έχει δημιουργήσει προσδοκίες σε ζωικά μοντέλα, αλλά οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να αξιοποιήσουν με ασφάλεια την προστατευτική του δύναμη στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Travis Gibbons, από το Πανεπιστήμιο του Otago στη Νέα Ζηλανδία.

«Αναγνωρίσαμε την ανάγκη εξερεύνησης μη φαρμακολογικών προσεγγίσεων που μπορούν να διατηρήσουν την ικανότητα του εγκεφάλου, τις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αυξήσουν φυσικά τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα και να βοηθήσουν στην υγιή γήρανση», είπε ο Gibbons.

Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να σχηματίζει νέες συνδέσεις και μονοπάτια, ενώ βοηθά τους νευρώνες να επιβιώσουν. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της διαθεσιμότητάς του, ενισχύει τη γνωστική απόδοση, όπως η σκέψη, ο συλλογισμός ή η μνήμη.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της νηστείας και της άσκησης στην παραγωγή της πρωτεΐνης στους ανθρώπους.

Μελετώντας τον οργανισμό 12 ανδρών και γυναικών, οι ερευνητές συνέκριναν τη νηστεία, την ποδηλασία χαμηλής έντασης επί 90 λεπτά, την ποδηλασία υψηλής έντασης επί έξι λεπτά και ένα συνδυασμό νηστείας και άσκησης.

Η σύντομη αλλά έντονη άσκηση ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αύξηση του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα σε σύγκριση με μια μέρα νηστείας με ή χωρίς μακρά χαμηλής έντασης άσκηση, είπαν οι ερευνητές.

Ο νευροτροφικός παράγοντας αυξήθηκε τέσσερις έως πέντε φορές περισσότερο σε σύγκριση με τη νηστεία, η οποία δεν προκάλεσε καμιά αλλαγή ή την παρατεταμένη άσκηση, η οποία προκάλεσε ελαφρά αύξηση του παράγοντα.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο εγκέφαλος αλλάζει την αγαπημένη του πηγή καυσίμου με μια άλλη για να καλύψει τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματος. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεταβολισμό του γαλακτικού αντί της γλυκόζης κατά τη διάρκεια της άσκησης, κάτι που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει μονοπάτια που οδηγούν σε περισσότερο νευροτροφικό παράγοντα στο αίμα.

Η ενίσχυση του νευροτροφικού παράγοντα θα μπορούσε να οφείλεται σε αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων, τα οποία αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες. Το φαινόμενο επηρεάζεται περισσότερο από την άσκηση παρά από τη νηστεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Physiology.