ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμβολιασμένη μητέρα και θηλασμός: Η προστασία για το βρέφος

Τα ανεμβολίαστα έναντι του Covid-19 βρέφη, προστατεύονται από το γάλα της μητέρας τους, λένε οι ερευνητές.

Εμβολιασμένη μητέρα και θηλασμός: Η προστασία για το βρέφος

Η νέα μελέτη επανεξετάζει ευρήματα που δημοσιεύθηκαν το 2021 και έδειξαν ότι το μητρικό γάλα εμβολιασμένων γυναικών περιείχε αντισώματα κατά του κορονοϊού.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα κόπρανα των βρεφών.

«Η πρώτη μας μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν αντισώματα SARS-CoV-2 στο μητρικό γάλα, αλλά δεν μπορούσαμε να πούμε εάν αυτά τα αντισώματα εισέρχονταν στην γαστρεντερική οδό των μωρών και παρείχαν πιθανή προστασία», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Joseph Larkin III, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Ο Larkin και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως δοκιμασία εξουδετέρωσης για να δείξουν ότι τα αντισώματα που βρέθηκαν στα κόπρανα των βρεφών προσέφεραν προστασία από τον ιό.

«Τα αντισώματα παρεμβαίνουν και δεν αφήνουν τον ιό να φτάσει στα κύτταρα», είπε ο Larkin.

Παρότι οι άνθρωποι θεωρούν τον COVID-19 ιό του αναπνευστικού, μπορεί να εισβάλει στο έντερο. Η εύρεση αντισωμάτων εκεί είναι σημαντική, είπαν οι ερευνητές.

«Τα αντισώματα που λαμβάνονται μέσω του μητρικού γάλακτος, μπορούν να παρέχουν μια προστατευτική κάλυψη στο στόμα και τη γαστρεντερική οδό των βρεφών», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Δρ. Vivian Valcarce Luaces, μεταδιδακτορική υπότροφος νεογνολογίας.

Τα αντισώματα που βρέθηκαν στο πλάσμα του αίματος και στο γάλα των μητέρων ήταν ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό, αν και μειώθηκαν έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, έδειξαν τα ευρήματα.

Η μελέτη περιελάμβανε 37 μητέρες και 25 βρέφη και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες, σημείωσαν οι ερευνητές.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 σε έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, προσπαθούν να μείνουν έγκυες ή που μπορεί να μείνουν έγκυες στο μέλλον.

Περίπου το 70% των εγκύων γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει ένα εμβόλιο κατά του COVID-19, ενώ το 14% έχουν κάνει δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Τα βρέφη δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά του COVID-19 πριν συμπληρώσουν τους έξι μήνες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Perinatology.