ΕΙΔΗΣΕΙΣ

CDC: «Καμπανάκι» για πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με κίνδυνο εγκεφαλικού

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσαν ότι ερευνούν αν το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer -BioNTech έναντι του κορονοϊού αυξάνουν τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε άτομα 65 ετών και άνω.

CDC: «Καμπανάκι» για πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με κίνδυνο εγκεφαλικού

Συγκεκριμένα ανακοίνωσαν ότι τα άτομα 65 ετών και άνω φαίνεται να είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο 21 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου της Pfizer/BioNTech, σε σύγκριση με τις ημέρες 22-44.

Διευκρινίζει ωστόσο, ότι προηγούμενες μελέτες δεν έχουν εντοπίσει αντίστοιχο ζήτημα ασφαλείας.

«Αν και το σύνολο των δεδομένων υποδηλώνει επί του παρόντος ότι είναι απίθανο το σήμα στο VSD (Vaccine Safety Datalink) που εντοπίσαμε να αντιπροσωπεύει πραγματικό κίνδυνο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μοιραστούμε αυτές τις πληροφορίες με το κοινό» αναφέρει ο οργανισμός.

Η απάντηση της Pfizer

«Ούτε η Pfizer, ούτε το CDC ή ο FDA έχουν παρατηρήσει παρόμοια ευρήματα σε άλλα συστήματα παρακολούθησης στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σχετίζεται με τη χρήση των εμβολίων COVID-19» ανέφερε η Pfizer.