ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκθεση εμβρύου στον Covid-19: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλό του

Νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King's College του Λονδίνου, βρήκε στοιχεία για μικρές αιμορραγίες στον εγκεφαλικό ιστό εμβρύων κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Έκθεση εμβρύου στον Covid-19: Οι επιπτώσεις στον εγκέφαλό του

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι αιμορραγίες συνδέονται με τη μείωση της ακεραιότητας των αιμοφόρων αγγείων.

Η αιτία αυτών των αιμορραγιών είναι ασαφής, μπορεί ωστόσο να αποτελεί άμεση συνέπεια της μόλυνσης ή έμμεση συνέπεια της ανοσολογικής απόκρισης της μητέρας. Η μελέτη δείχνει ότι ο Covid-19 μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου κατά τα πρώτα στάδια της κύησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη περαιτέρω μελέτης σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στην νευρολογική του ανάπτυξη.

Οι ερευνητές μελέτησαν 26 δείγματα ανθρώπινου εμβρυϊκού ιστού με αιμορραγίες από ένα σύνολο 661 δειγμάτων που συλλέχθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2020 και Απριλίου 2022. Διαπιστώθηκε ότι ο ιός Covid-19 ήταν παρών σε όλα τα αιμορραγικά δείγματα.

Η πλειονότητα των αιμορραγικών δειγμάτων προήλθε από δωρεά εμβρυϊκού ιστού μεταξύ του τέλους του πρώτου και της αρχής του δεύτερου τριμήνου της κύησης, μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο ανάπτυξης του ανθρώπινου εμβρυϊκού εγκεφάλου κατά την οποία οι συνδέσεις μεταξύ των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων αυξάνονται για να σχηματίσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, το ημιπερατό φράγμα που προστατεύει τον εγκέφαλο από ξένες ουσίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων στα αιμορραγικά δείγματα ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τα μη μολυσμένα δείγματα.

«Ενώ εμφανίζονται περιστασιακά αιμορραγίες σε αναπτυσσόμενους εγκεφάλους, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρχουν τόσες πολλές περιπτώσεις σε μια περίοδο 21 μηνών. Είναι πλέον υψίστης σημασίας να παρακολουθούμε τα παιδιά που είχαν εκτεθεί προγεννητικά στον Covid-19, για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχουν μακροχρόνιες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Katie Long.

Ο Marco Massimo, πρώτος συγγραφέας της μελέτης από το King's IoPPN, δήλωσε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της πρώιμης ανάπτυξης ανθρώπινου εμβρυϊκού εγκεφαλικού ιστού και της ευπάθειας στη μόλυνση από τον Covid-19».

Η καθηγήτρια Μητρικής & Εμβρυϊκής Υγείας στο King's College του Λονδίνου, Lucilla Poston, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι η σοβαρή ιογενής λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο του εμβρύου, αλλά αυτή η σημαντική μελέτη είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε εγκυμοσύνες που επηρεάζονται από τη μόλυνση από Covid. Όποια και αν είναι η αιτία, άμεση επίδραση του ιού ή έμμεση συνέπεια της λοίμωξης της μητέρας, αυτή η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων κατά του Covid-19, αποφεύγοντας έτσι τις επιπλοκές τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό».

Ο Δρ. Λονγκ καταλήγει: «Αν και δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να αποδείξουμε αιτιώδη σχέση, πιστεύουμε ότι η μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη οι μέλλουσες μητέρες να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις σε μια περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονται».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain.