ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ταυτόχρονος εμβολιασμός έναντι της Covid-19 και της γρίπης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Όσοι κάνουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 και το εμβόλιο για τη γρίπη την ίδια μέρα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση ερευνών.

Ταυτόχρονος εμβολιασμός έναντι της Covid-19 και της γρίπης: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ κατέληξε στην προκαταρκτική σύνδεση μετά την έγερση ανησυχιών σχετικά με την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer.

Στις αρχές Ιανουαρίου επισημάνθηκε η πιθανή συσχέτιση μεταξύ της αναμνηστικής δόσης έναντι της παραλλαγής Όμικρον και του αυξημένου κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού στους άνω των 65 ετών.

Οι ειδικοί του FDA που διερεύνησαν τη σύνδεση, είπαν ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν λάβει και εμβόλιο κατά γρίπης την ίδια μέρα, κάτι που μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάνει και τα δύο εμβόλια ταυτόχρονα αυτό το χειμώνα μετά από μεγάλη πίεση του Λευκού Οίκου για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τον Σεπτέμβριο, ο Δρ. Ashish Jha, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τον συντονισμό αντιμετώπισης της Covid-19, είπε: «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Θεός μάς έδωσε δύο χέρια, το ένα για το εμβόλιο της γρίπης και το άλλο για το εμβόλιο έναντι της Covid».

Ο FDA ξεκινά μια μεγαλύτερη μελέτη για να εξετάσει πιθανά προβλήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τον ταυτόχρονο εμβολιασμό κατά της Covid και της γρίπης.

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων αναφορικά με το αν θα συνεχιστεί η σύσταση για ταυτόχρονο εμβολιασμό και τον επόμενο χειμώνα.

Προς το παρόν, οι ειδικοί συνεχίζουν να συνιστούν τον ταυτόχρονο εμβολιασμό, επειδή η μόλυνση από γρίπη ή Covid, επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο Δρ. Walid Gellad, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάλυση, είπε ότι το ζήτημα απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση.

«Μερικές φορές τα σημάδια δεν είναι ξεκάθαρα. Είναι λογικό να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και δεν έχει νόημα να αλλάξουμε πρακτική δεδομένων των ήδη γνωστών πλεονεκτημάτων από τη λήψη της αναμνηστικής δόσης σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα».

Η πιθανή σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των εγκεφαλικών επεισοδίων, ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο ανεξάρτητης ανασκόπησης του FDA για το εμβόλιο έναντι της Covid της Pfizer.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε συνάντηση εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τον FDA για την πολιτική εμβολίων.

Επιστήμονες που παρακολουθούν τους κινδύνους από τα εμβόλια σε πραγματικό χρόνο, εντόπισαν τον Νοέμβριο μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου έναντι της Covid και των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 130 ηλικιωμένοι υπέστησαν εγκεφαλικά εντός 21 ημερών μετά την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer.

Ένας άνδρας 70 ετών πέθανε ένα μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο προσδιορίστηκε ως η πιθανή αιτία θανάτου του.

Oι αξιωματούχοι του FDA είπαν ότι η συνολική αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων φαίνεται να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου, αποδυναμώνοντας τη σύνδεση με το εμβόλιο έναντι της Covid.

Ο Richard Forshee, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου βιοστατιστικής του FDA, δήλωσε στην ανεξάρτητη επιτροπή εμβολίων του οργανισμού: «Μέχρι στιγμής τα δεδομένα υποδηλώνουν την απουσία κινδύνου για την ασφάλεια των δισθενών αναμνηστικών εμβολίων σε ηλικίες άνω των 65 ετών».

Ο FDA εξέτασε δεδομένα για 4,25 εκατομμύρια ηλικιωμένους που έλαβαν την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer έναντι της Όμικρον, αλλά δεν εντόπισε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η επισκόπηση σχετικής βάσης δεδομένων από τον οργανισμό, δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο.

Ο FDA επικοινώνησε επίσης με διεθνείς οργανισμούς υγείας και την Pfizer για να μάθει τι παρατήρησαν στα δεδομένα τους και δεν επιβεβαιώθηκε σύνδεση με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ερευνητές του FDA που διεξήγαγαν μικρή ανάλυση ωστόσο, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ηλικιωμένοι που έλαβαν αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer έναντι της Όμικρον και υψηλής δόσης ή ανοσοενισχυτικό εμβόλιο κατά της γρίπης την ίδια ημέρα, μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Ο FDA αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε αναθεώρηση του εμβολιαστικού σχήματος.

Πηγή: Mail Online