ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πόνος στο στήθος: Πότε πρέπει να κάνετε μαστογραφία

Κάθε γυναίκα μπορεί να αισθανθεί πόνο στο στήθος, αλλά δεν συντρέχει λόγος πανικού: Σπάνια είναι σύμπτωμα καρκίνου.

Πόνος στο στήθος: Πότε πρέπει να κάνετε μαστογραφία

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια ενημερώνουν σχετικά με το τι μπορεί να προκαλέσει τον πόνο και πότε είναι η ώρα να κάνετε μαστογραφία.

«Βλέπουμε πολλές ασθενείς που αναζητούν απαντήσεις επειδή έχουν διάχυτο, κυκλικό πόνο στο στήθος», λέει η Δρ. Alison Chetlen, γιατρός στο Κέντρο Υγείας Μαστού του Πανεπιστημίου.

«Κάποιες φορές ο πόνος σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο ή τις υποκείμενες ορμονικές διακυμάνσεις. Μπορεί επίσης να είναι μυοσκελετικός. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή και οι ζεστές κομπρέσες. Η αρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις των πλευρών μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο που μιμείται τον πόνο στο στήθος. Σε αυτή την περίπτωση, ο πόνος δεν προέρχεται από τους μαστούς».

Πόνο στο στήθος μπορούν να βιώσουν τόσο οι γυναίκες, όσο και οι άνδρες και οι λόγοι ποικίλλουν.

mastografia

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο ο καρκίνος του μαστού να είναι η αιτία του πόνου του μαστού», είπε η Chetlen. «Ανησυχούμε περισσότερο όταν η ασθενής έχει κάποιο όγκο, εκκρίνει αίμα από τη θηλή ή έχει ένα εξόγκωμα κάτω από τη μασχάλη. Ο πόνος στο στήθος δεν είναι συνήθως το αρχικό σημάδι του καρκίνου του μαστού».

Οι άνδρες μπορεί να έχουν πόνο στο στήθος σε όλα τα στάδια της ζωής τους. Συνήθως, προκαλείται από γυναικομαστία, μια αύξηση στην ποσότητα του αδενικού ιστού του μαστού που προκαλείται από ορμονική ανισορροπία.

«Τα αγόρια μπορεί να αισθανθούν πόνο πίσω από τη θηλή κατά την ενηλικίωση. Ενενήντα εννέα φορές στις 100, πρόκειται για καλοήθη γυναικομαστία».

Ο πόνος που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, είναι εστιασμένος σε μια περιοχή, εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες ή συνδυάζεται με εξόγκωμα, ερυθρότητα ή ζέστη, χρήζει άμεσης εξέτασης από τον γιατρό σας, συμβουλεύει η Chetlen.

Οι γυναίκες που κάνουν συχνά αυτοεξέταση μαστού είναι σε θέση να βοηθήσουν τον γιατρό τους να προσδιορίσει την πηγή του πόνου τους, σημείωσε η Chetlen.

«Οι άνθρωποι που αμελούν τα ήπια συμπτώματα και επισκέπτονται τον γιατρό μόνο όταν αισθανθούν έντονο πόνο στο στήθος, δυσκολεύουν τον εντοπισμό της αιτίας του συμπτώματός τους, γιατί δεν είναι σε στενή επαφή με το σώμα τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σώμα σας, να το ακούτε και να είστε σύμμαχός του» προσθέτει.

Πηγή: healthday.com