ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί η Covid-19 προκαλεί περισσότερους θανάτους στους άνδρες

Aπό την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού φάνηκε ότι οι άνδρες νοσούν πιο βαριά και κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν λόγω Covid-19 σε σύγκριση με τις γυναίκες.

Γιατί η Covid-19 προκαλεί περισσότερους θανάτους στους άνδρες

Ερευνητές του Κέντρου Hackensack Meridian για τις Ανακαλύψεις και την Καινοτομία (CDI) στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι βρήκαν μια εξήγηση για το φαινόμενο.

H Δρ. Τζιότι Ναγκατζιότι και οι συνεργάτες της αναφέρουν ότι οι άνδρες έχουν χειρότερη έκβαση επειδή ο ιός SARS-CoV-2 επιτίθεται πιο εύκολα στον ιστό των πνευμόνων τους, ενώ στις γυναίκες «κρύβεται» πιο εύκολα στον λιπώδη ιστό με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται τόσο το ιικό φορτίο στους πνεύμονές τους.

«Με βάση τα ευρήματά μας είδαμε ότι σε θηλυκά ποντίκια ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως ένα ρεζερβουάρ για τον ιό με αποτέλεσμα να γλιτώνουν οι πνεύμονες από μεγαλύτερο ιικό φορτίο και να αποτρέπονται έτσι οι βλάβες στον ιστό των πνευμόνων εξαιτίας ενεργοποιημένων προφλεγμονωδών κυτταροκινών» αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα μοντέλα ποντικών που μελετήθηκαν είχαν ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο μιμείτο το ανθρώπινο. Τα πειράματα σε αυτά τα ποντίκια έδειξαν ότι τα θηλυκά έχασαν περισσότερο λίπος σε σύγκριση με τα αρσενικά όταν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2.

Τα αρσενικά ποντίκια είχαν μεγαλύτερες ποσότητες ιού στους πνεύμονές τους, ενώ τα θηλυκά περισσότερο ιό στον λιπώδη ιστό τους. Η θεωρία λοιπόν των ερευνητών είναι ότι ο λιπώδης ιστός των θηλυκών λειτουργεί ως ρεζερβουάρ του ιού προφυλάσσοντάς τα από σοβαρή προσβολή των πνευμόνων.

Η ίδια ομάδα ερευνητών είχε διαπιστώσει σε προηγούμενη μελέτη ότι ο SARS-CoV-2 διεισδύει πιο εύκολα στους πνεύμονες των αρσενικών παρά των θηλυκών πειραματόζωων. Η νέα μελέτη προχωρά ένα βήμα πιο πέρα αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια αντίστροφη σχέση μεταξύ του ιικού φορτίου των πνευμόνων και του λιπώδους ιστού η οποία είναι μάλιστα διαφορετική μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.

«Τα δεδομένα αυτά βοηθούν στο να εξηγηθεί γιατί οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στην COVID-19 από τις γυναίκες» καταλήγουν οι επιστήμονες.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Ιnternational Journal of Molecular Sciences».