ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Υγειονομικοί & φαρμακοποιοί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, συμμετέχουν οι υγειονομικοί του ΕΣΥ και οι φαρμακοποιοί.

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Υγειονομικοί & φαρμακοποιοί συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία

ΟΕΝΓΕ

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η διαχρονική πολιτική που εξειδικεύει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απελευθέρωση και την εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων από το 2009 έως και σήμερα, έστρωσε το έδαφος για το έγκλημα στα Τέμπη.

«Δεν πρόκειται για "τραγικό ανθρώπινο λάθος" ούτε για "ελληνική ιδιαιτερότητα" ή μη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Στην ΕΕ το 2021, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, καταγράφηκαν 1.389 σημαντικά σιδηροδρομικά ατυχήματα, με συνολικά 683 νεκρούς και 513 τραυματίες, και 97 από αυτά αφορούσαν συγκρούσεις τρένων.

«Η πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη σκοτώνει ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η πολιτική που φέρνει αντιμέτωπο το λαό με το εγκληματικό ζύγι του κόστους – οφέλους όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, παντού», σημειώνουν οι γιατροί του ΕΣΥ και τονίζουν πως «δεν πρέπει να μείνει ποτέ ξανά αναπάντητο το μήνυμα, στείλε όταν φτάσεις …».

Παράλληλα οι γιατροί επισημαίνουν πως τέσσερις μόλις μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη, το Υπουργείο Υγείας κατέθεσε το νομοσχέδιο «έκτρωμα που ιδιωτικοποιεί τη μοναδική Παιδοογκολογική μονάδα της χώρας».

Για το ίδιο θέμα του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου διοργανώνει συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην πύλη του Παίδων «Η Αγία Σοφία» η 5μελής ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου, ενώ οι γιατροί συμμετέχουν και στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και την πορεία διαμαρτυρίας.

Οι γιατροί του Παίδων, δηλώνουν την οργή και αγανάκτησή τους, και επισημαίνουν πως θα παλέψουν για να μην μετατραπεί σε ΝΠΙΔ, το Παιδοογκολογικό τμήμα του Παίδων «Αγία Σοφία».

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν και οι γιατροί του ΕΣΥ των Νοσοκομείων της Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και δηλώνουν ότι καλύπτουν όλους τους συνάδελφους που θα θελήσουν να συμμετέχουν.

ΠΟΕΔΗΝ

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καλεί τα μέλη της να μετάσχουν στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος.

«Διαμαρτυρόμαστε για τις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών που ακολουθούνται. Να αποδοθούν οι ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν για τον τραγικό θάνατο και τραυματισμό δεκάδων επιβατών στα Τέμπη στην συντριπτική πλειοψηφία νέων ανθρώπων», τονίζει το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.

Εργαζόμενοι ΕΟΔΥ

«Προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει συγκεκριμένες αιτίες που πρέπει να φωτιστούν», χαρακτηρίζει το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη το σωματείο εργαζομένων του ΕΟΔΥ (ΣΕΕΟΔΥ).

Τονίζει δε πως η «ατομική ευθύνη» είναι η «κορυφή του παγόβουνου» και προσθέτει ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο αφέθηκε με τεράστιες ελλείψεις και κενά στο ζήτημα της ασφάλειας των δρομολογίων και των ανθρώπινων ζωών που καθιστούν κάθε ανθρώπινο λάθος ασυγχώρητο.

Εντωμεταξύ, οι εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ καταγγέλλουν προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, με απειλές προς τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πως θα δηλωθούν ως «αδικαιολογήτως απόντες».

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως «αποτελεί τεράστιο θράσος πάνω στους 56 νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών, να απειλούνται οι συνάδελφοι με τέτοιο τρόπο», ενώ επισημαίνουν πως ο Οργανισμός, ο οποίος «κόπτεται» για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας, «ουδέποτε έκανε συνάντηση για τον ορισμό προσωπικού ασφαλείας ως οφείλει».

«Φροντίζει βέβαια να εφαρμόσει άλλες πλευρές της νομοθεσίας όπως το να μας σέρνει στα δικαστήρια όταν απεργούμε, να μην δέχεται καν η διοίκηση να ακούσει τα αιτήματα μας, να βάζει διμοιρίες να φυλάνε τα γραφεία του Οργανισμού όταν διαμαρτυρόμαστε στην είσοδο του και να πριμοδοτεί το εργοδοτικό σωματείο των μονίμων υπαλλήλων που ψευδεπίγραφα χρησιμοποιεί σε ανακοινώσεις το όνομα μας», όπως λένε.

ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας (ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ).

Όπως ανακοίνωσε το προεδρείο της, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις για να μπει τέρμα στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών.

Φαρμακοποιοί

«Ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού προς τους νεκρούς της τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειες τους», ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) δηλώνει ότι στηρίζει τις αποφάσεις των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων για τη συμμετοχή τους στο εθνικό πένθος, κατά τον τρόπο που αυτοί έχουν επιλέξει.

Ο ΠΦΣ προτρέπει, μάλιστα, τα μέλη του να συμμετέχουν μαζικά.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας και Πειραιά

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) ανακοίνωσε για σήμερα Τετάρτη (08/03) τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και τα φαρμακεία του Πειραιά. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΦΣΠ) ανακοίνωσε «απεργία συνείδησης» και συμμετοχή των φαρμακοποιών στο εθνικό πένθος από την τραγωδία στα Τέμπη.

«Για πρώτη φορά στα χρονικά, κάνουμε απεργία συνείδησης και όχι αιτημάτων. Κάθε υπεύθυνος θα πρέπει να πληρώσει το μέγεθος της δικής του ευθύνης καλώντας ταυτόχρονα την Κυβέρνηση να διασφαλίσει στο ακέραιο την ασφάλεια των συγκοινωνιών. Ποτέ ξανά», λένε οι φαρμακοποιοί του Πειραιά.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Στάση εργασίας από τις 11:30 έως τις 14:30, σε ένδειξη πένθους για την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, πραγματοποιεί σήμερα και ο ΦΣΘ.