ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εξέταση αίματος που εντοπίζει τη διάσειση

Η διάσειση είναι η προσωρινή διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από χτύπημα (κάκωση) στο κεφάλι.

Η εξέταση αίματος που εντοπίζει τη διάσειση

Η διαταραχή οφείλεται στην παροδική διακοπή της φυσιολογικής λειτουργίας των συνδέσεων (συνάψεων) μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου. Η διάσειση είναι η συχνότερη μορφή κάκωσης του εγκεφάλου.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κτυπούν το κεφάλι τους. Όσοι απευθύνονται σε γιατρό, αξιολογούνται κλινικά και στη συνέχεια υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία.

Η διάσειση προκαλεί ποικίλα συμπτώματα, κάποια από τα οποία εντοπίζονται από την κλινική εξέταση, ενώ άλλα γίνονται αντιληπτά από τον τραυματία.

Η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, έδωσε το πράσινο φως σε μία εξέταση αίματος που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν την ήπια τραυματική κάκωση ή διάσειση εγκεφάλου.

Η εξέταση βασίζεται στη μέτρηση δύο βιοδεικτών (ουσιών) στο αίμα. Η ανεύρεση αυτών των ουσιών σε υψηλές συγκεντρώσεις, σχετίζονται στενά με τις εγκεφαλικές κακώσεις.

Όπως ανακοίνωσε η παρασκευάστρια εταιρεία της εξέτασης, το αποτέλεσμα της εξέτασης βγαίνει σε 18 λεπτά. Το γεγονός αυτό επιτρέπει ταχεία αξιολόγηση των ασθενών με κτυπήματα στο κεφάλι, για τα οποία υπάρχει υπόνοια ότι έχουν προκαλέσει διάσειση.

Η εξέταση εκτιμάται ότι θα βοηθά τους γιατρούς να καταλάβουν εάν ένας ασθενής χρειάζεται περαιτέρω εξέταση με αξονική τομογραφία εγκεφάλου ή όχι. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας, η εξέταση μπορεί να μειώσει έως και κατά 40% τον αριθμό των αξονικών τομογραφιών εγκεφάλου.

Μπορεί επίσης να μειώσει σημαντικά τον χρόνο αναμονής των ασθενών στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων.

Πηγή: Reuters