ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαβήτης τύπου 2: Ενδοσκοπική επέμβαση καταργεί φάρμακα και ενέσεις ινσουλίνης

Πάνω από 37 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν διαβήτη και περίπου το 90-95% από αυτούς έχουν διαβήτη τύπου 2.

Διαβήτης τύπου 2: Ενδοσκοπική επέμβαση καταργεί φάρμακα και ενέσεις ινσουλίνης

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση όπου το σώμα δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Η έλλειψη ινσουλίνης οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, νεφρική νόσο, νευρικές βλάβες και άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Οι επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ξεκίνησαν μια κλινική δοκιμή Φάσης 2 που διερευνά την αποτελεσματικότητα μιας νέας ενδοσκοπικής μη χειρουργικής διαδικασίας σε εξωνοσοκομειακούς ασθενείς για τη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Αυτή η καινοτόμος διαδικασία έχει σχεδιαστεί για ασθενείς πριν χρειαστούν ινσουλίνη και στοχεύει στο δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου που συνεργάζεται με το πάγκρεας για τη ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα.

Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν ότι το δωδεκαδάκτυλο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γλυκόζης και σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, τα κύτταρα που καλύπτουν το δωδεκαδάκτυλο, καταστρέφονται.

Η κλινική μελέτη δοκιμάζει μια συσκευή που εισάγεται μέσω ενός ενδοσκοπίου στο δωδεκαδάκτυλο που απομακρύνει τα δυσλειτουργικά κύτταρα μέσω ακριβών, ελεγχόμενων ηλεκτρικών παλμών.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η αφαίρεση των κατεστραμμένων κυττάρων θα προκαλέσει την ανάπτυξη νέων υγιών κυττάρων, τα οποία θα ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία ώρα και γίνεται με γενική αναισθησία. Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την ίδια μέρα και μπορούν να συνεχίσουν τις κανονικές τους δραστηριότητες λίγες μέρες αργότερα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αφαίρεση των κυττάρων στο δωδεκαδάκτυλο είναι αποτελεσματική στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, επομένως είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτή η μελέτη θα παράγει επιτυχημένα αποτελέσματα», δήλωσε ο Luke Putnam, χειρουργός γαστρεντερολόγος και επικεφαλής της κλινικής δοκιμής.

Επί του παρόντος, η μόνη θεραπεία για τον διαβήτη που δεν αντιμετωπίζεται με αλλαγές στον τρόπο ζωής, είναι τα από του στόματος φάρμακα ή, σε περίπτωση προχωρημένης νόσου, οι ενέσεις ινσουλίνης. Και οι δύο λύσεις είναι δαπανηρές και συχνά έχουν παρενέργειες. Εάν αυτή η θεραπεία αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή ή ινσουλίνη ή ενδεχομένως να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου, ώστε να μην οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων και άλλες σοβαρές επιπτώσεις.

Ο Mark Canning, ένας 60χρονος κάτοικος του Λος Άντζελες που διαγνώστηκε με διαβήτη τύπου 2 το 2015 και συμμετέχει στη δοκιμή, βλέπει πρόοδο στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματός του από τότε που υποβλήθηκε στη διαδικασία, τον Ιανουάριο. «Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μου πέφτουν και νιώθω πολύ καλύτερα», είπε.

Στη δοκιμή συμμετέχουν προς το παρόν νέοι ασθενείς, οι οποίοι πρέπει να είναι μεταξύ 22-65 ετών και να έχουν ιστορικό διαβήτη τύπου 2 για 3 έως 10 έτη. Οι συμμετέχοντες μπορούν να λαμβάνουν από του στόματος φάρμακα αλλά όχι ινσουλίνη.

Πηγή: news-medical.net