ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παχύσαρκη μητέρα: Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει παχύσαρκη κόρη

Η παχυσαρκία επηρεάζει σχεδόν το 50% των ενηλίκων και το 20% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το κόστος της ιατρικής περίθαλψης να φτάνει τα 173 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παχύσαρκη μητέρα: Πόσο πιθανό είναι να αποκτήσει παχύσαρκη κόρη

Τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθειες και άλλες παθήσεις.

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι γυναίκες με παχυσαρκία μπορεί να μοιράζονται τον κίνδυνο για τη νόσο με τις κόρες τους, αλλά όχι με τους γιους τους.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία ή με υψηλό ποσοστό σωματικού λίπους μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν το ίδιο υψηλό σωματικό λίπος.

Οι ερευνητές μέτρησαν το σωματικό λίπος και τη μυϊκή μάζα 240 παιδιών εννιά ετών και κάτω και τους γονείς τους στην πρώιμη παιδική ηλικία. Χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν ο δείκτης μάζας σώματος και η ποσότητα σωματικού λίπους και μυών στο παιδί σχετίζεται με τους δείκτες των γονιών του.

Διαπίστωσαν ότι τα κορίτσια είχαν παρόμοιο δείκτη μάζας σώματος και ποσοστό λίπους με τις μητέρες τους, δεν εντόπισαν όμως ανάλογη σχέση των αγοριών με τις μητέρες τους ή των αγοριών και των κοριτσιών με τους πατέρες τους.

Η εκ των συγγραφέων της μελέτης, Ρεμπέκα Μουν, από το επιδημιολογικό κέντρο «Medical Research Council (MRC) Lifecourse Epidemiology Centre» του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, διευκρινίζει ότι «απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά τα ευρήματα μάς δείχνουν ότι οι προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του σωματικού βάρους θα έπρεπε να ξεκινούν πολύ νωρίς στη ζωή, ιδιαίτερα σε κορίτσια που γεννιούνται από μητέρες παχύσαρκες και υπέρβαρες».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση της παγκόσμιας Ενδοκρινολογικής Εταιρείας Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.