ΥΓΕΙΑ

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές

Σινάνη Αικατερίνη

Τα αγόρια που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα κατά τη γέννηση και να αναπτύξουν μεταβολικές επιπλοκές στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής τους, όπως ηπατική νόσο και διαβήτη.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αναπτύξουν μεταβολικές διαταραχές

Αιτία γι' αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες ενεργοποιούν μονοπάτια στο αναπτυσσόμενο ήπαρ.

Αυτό προκύπτει από νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) που εξετάζει την επίδραση της μητρικής παχυσαρκίας στη σηματοδότηση των ανδρογόνων στο ήπαρ του εμβρύου.

Τα αρσενικά έμβρυα παχύσαρκων εγκύων έχουν διαφορετικά σήματα που ενεργοποιούνται από τις ανδρικές σεξουαλικές ορμόνες στο ήπαρ, γεγονός που τα ενθαρρύνει να δίνουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη σε βάρος της υγείας τους.

Η ερευνήτρια Ashley Meakin αναφέρει ότι τα ανδρογόνα δίνουν στους άνδρες τα αρσενικά χαρακτηριστικά και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους, αλλά αν είναι πάρα πολλά, τα αρσενικά έμβρυα μεγαλώνουν υπερβολικά, προκαλώντας όχι μόνο προβλήματα κατά τη γέννηση, αλλά επηρεάζοντας τη λειτουργία του ήπατος στην ενήλικη ζωή.

Τα θηλυκά έμβρυα που εκτίθενται σε περίσσεια τεστοστερόνης από μια παχύσαρκη έγκυο, είναι προγραμματισμένα να απενεργοποιούν την οδό των ανδρογόνων στο ήπαρ, περιορίζοντας την ανάπτυξή τους και μειώνοντας τους κινδύνους μεταβολικών διαταραχών στην ενήλικη ζωή.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές φύλου στις μεταβολικές διαταραχές στα μεταγενέστερα στάδια της ζωής, ως απόκριση στην παχυσαρκία της μητέρας. Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και τον διαβήτη στην ενήλικη ζωή εάν η μητέρα τους είναι παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και το βάρος γέννησής τους είναι πάνω από 4 κιλά. Είναι γενετικά προγραμματισμένοι να δίνουν προτεραιότητα στα ανδρογόνα επειδή υποστηρίζουν την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών - συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους - αλλά τα πολλά ανδρογόνα εν τέλει βλάπτουν» λέει η Meakin.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Janna Morrison, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Early Origins of Adult Health στο πανεπιστήμιο, λέει ότι η διατροφή της εγκύου προϋποθέτει ισορροπία, ώστε να εξασφαλίσει τις βέλτιστες συνθήκες για τη σωστή ανάπτυξη του αγέννητου παιδιού της.

Αν η κοινωνία δεν αλλάξει την προσέγγισή της στη διατροφή, θα είναι δύσκολη η μάχη για τη μείωση της παχυσαρκίας και των συναφών προβλημάτων υγείας, από τη μήτρα μέχρι την ενηλικίωση, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.

«Ως κοινωνία, πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία. Αν τα παιδιά διδάσκονταν από νωρίς τη σημασία της υγιεινής διατροφής, αυτό θα μεταφερόταν και στην ενήλικη ζωή, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπου η σωστή διατροφή είναι τόσο σημαντική» επισημαίνουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Life Sciences.