ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Το πρώτο αντιικό χάπι που μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης

Αντιικό χάπι που μέχρι στιγμής έχει εγκριθεί μόνο στην Ιαπωνία, είναι η πρώτη θεραπεία για την Covid-19 που δείχνει να περιορίζει τη διάρκεια της λοίμωξης, έστω και κατά μόλις μία ημέρα.

Κορονοϊός: Το πρώτο αντιικό χάπι που μειώνει τη διάρκεια της λοίμωξης

Η ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία Shionogi που ανέπτυξε το φάρμακο ενσιτρελβίρη (ensitrelvir) υποστηρίζει επίσης ότι το χάπι περιορίζει τον κίνδυνο μακράς Covid, αν και ο ισχυρισμός αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Σε αντίθεση με τα δύο άλλα χάπια που χρησιμοποιούνται σήμερα για την Covid-19, το Paxlovid της Pfizer και τη μολνουπιραβίρη της MSD (Merck), η ενσιτρελβίρη δεν δοκιμάστηκε αποκλειστικά για ασθενείς που κινδυνεύουν με σοβαρή επιδείνωση, κάτι που ίσως ανοίγει τον δρόμο για χρήση σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών.

Κανένα από τα δύο διαθέσιμα φάρμακα δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το κίνδυνο μακράς Covid, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το Paxlovid μπορεί να έχει αυτή την επίδραση.

Η δοκιμή σε περίπου 1.200 άτομα έδειξε πως η χορήγηση 125 mg ενσιτρελβίρης ημερησίως επισπεύδει κατά περίπου 24 ώρες την υποχώρηση πέντε συμπτωμάτων της Covid-19 και συγκεκριμένα της καταρροής, του πονόλαιμου, του βήχα, του πυρετού και της κόπωσης.

Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν αρνητικοί σε τεστ PCR για τον κορονοϊό περίπου 29 ώρες νωρίτερα από τους ασθενείς που είχαν λάβει μόνο placebo.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, είναι η πρώτη μελέτη στον κόσμο που διαπιστώνει στατιστικά σημαντική μείωση του χρόνου θετικότητας.

Η εταιρεία υποστηρίζει ακόμα ότι το χάπι μείωσε τον κίνδυνο μακράς Covid από το 26% στο 14% για τους ασθενείς με έντονα συμπτώματα κατά τη λοίμωξη.

Ωστόσο ανεξάρτητοι ειδικοί δηλώνουν δύσπιστοι με τον ισχυρισμό επειδή διατηρούν επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό της μελέτης και τον ορισμό της long Covid στον οποίο βασίστηκε η δοκιμή.

Περαιτέρω δεδομένα για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας στην πρόληψη της μακράς Covid αναμένονται σε επόμενη φάση της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης για το ιαπωνικό φάρμακο παρουσιάστηκαν σε ιατρικό συνέδριο στο Σιάτλ. Μέχρι σήμερα η Shionogi δεν έχει υποβάλλει αίτημα για την έγκριση της ενσιτρελβίρης σε Ευρώπη και ΗΠΑ.