ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μυρωδιές που «μαγνητίζουν» τα κουνούπια

Η μυρωδιά του σώματός μας παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο ελκύουμε τα κουνούπια, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι μυρωδιές που «μαγνητίζουν» τα κουνούπια

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα αρώματα που αναδύουν τα σαπούνια, αποτελούν πόλο έλξης για τα ενοχλητικά έντομα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το άρωμα ορισμένων σαπουνιών ελκύει τα κουνούπια, ενώ άλλα τα απωθούν.

Αυτά τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων ως αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των σαπουνιών και του μοναδικού προφίλ οσμής κάθε ατόμου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις χημικές μυρωδιές τεσσάρων εθελοντών πριν και μετά το πλύσιμο με τέσσερις διαφορετικές μάρκες σαπουνιού.

Για την έρευνα χρησιμοποίησαν μόνο κουνούπια που είχαν ζευγαρώσει πρόσφατα, καθώς τα αρσενικά κουνούπια τρέφονται αποκλειστικά με νέκταρ φυτών, ενώ τα θηλυκά τρέφονται με αίμα μόνο μετά το ζευγάρωμα.

«Το γεγονός ότι παίρνουμε αυτές τις λουλουδένιες, φρουτώδεις μυρωδιές και τις βάζουμε στο σώμα μας σημαίνει ότι το ίδιο αντικείμενο μυρίζει σαν λουλούδι και άνθρωπος ταυτόχρονα» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Κλεμέν Βιναγκέρ του Virginia Polytechnic Institute and State University.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια μετά το πλύσιμο με συγκεκριμένα σαπούνια λόγω του συνδυασμού των συστατικών, της αντίδρασης του ατόμου σε αυτά τα συστατικά και του τρόπου με τον οποίο απορροφώνται από το δέρμα» δήλωσε ο εντομολόγος Ντέβιντ Πράις.

«Γενετικά, το θηλυκό κουνούπι έχει σχεδιαστεί για να τρέφεται με αίμα προκειμένου να γονιμοποιήσει τα αυγά και, εγγενώς, ορισμένες οσμές σε σαπούνια πυροδοτούν μια διαφορετική απόκριση στο έντομο», προσθέτει.

O Πράις προτείνει επίσης σαπούνια που περιέχουν λάδι neem ή το λιπαρό οξύ του λαδιού καρύδας. «Αυτά έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι απωθούν τα κουνούπια σε διάφορες χώρες», εξηγεί.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση iScience.