ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ψυχεδελικά φάρμακα: Πώς επιδρούν στη μάθηση

Οι επιστήμονες διερεύνησαν την ικανότητα πέντε ψυχεδελικών φαρμάκων (ιμπογκαΐνη, κεταμίνη, LSD, MDMA, ψιλοκυβίνη) να παρατείνουν την κρίσιμη περίοδο μάθησης.

Ψυχεδελικά φάρμακα: Πώς επιδρούν στη μάθηση

Τα φάρμακα αυτά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αλλάζουν την αντίληψη του χρήστη για την ύπαρξή του και να επιτρέπουν μία αίσθηση ανακάλυψης του εαυτού ή του κόσμου.

Στην έρευνα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν συμπεριφορικά τεστ σε ενήλικα αρσενικά ποντίκια για να καταλάβουν πόσο γρήγορα μαθαίνουν από το κοινωνικό τους περιβάλλον.

Τα ποντίκια εκπαιδεύονταν να αναπτύξουν μία συσχέτιση ανάμεσα σε ένα περιβάλλον με κοινωνική αλληλεπίδραση και σε ένα άλλο περιβάλλον μοναχικότητας.

Στη συνέχεια σύγκριναν το χρόνο που κατανάλωναν τα ποντίκια σε κάθε περιβάλλον μετά την χορήγηση του ψυχεδελικού φαρμάκου ώστε να παρατηρήσουν αν η κρίσιμη περίοδος μάθησης είχε παραταθεί για τα ποντίκια επιτρέποντάς τους να μάθουν την αξία του κοινωνικού περιβάλλοντος, μία συμπεριφορά που φυσιολογικά μαθαίνεται στα νεαρότερα άτομα.

Η κρίσιμη περίοδος παρατάθηκε για 48 ώρες με την κεταμίνη και 2 εβδομάδες με την ψιλοκυβίνη, λένε οι επιστήμονες.

Με το MDMA, το LSD και την ιμπογκαϊνη η κρίσιμη περίοδος παρατάθηκε για 2, 3 και 4 βδομάδες αντίστοιχα.

Τα ευρήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καταδεικνύουν την πιθανή ικανότητα των ψυχεδελικών να θεραπεύουν ευρύ φάσμα παθολογικών καταστάσεων όπως το εγκεφαλικό και η κώφωση, πέρα από τις ευεργετικές δράσεις τους στη θεραπεία της κατάθλιψης, του εθισμού και του μετα-τραυματικού στρες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature.