ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κορονοϊός: Πέντε κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής Pirola στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έφτασε η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού BA.2.86, γνωστή και ως Pirola.

Κορονοϊός: Πέντε κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής Pirola στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, στη χώρα μας έχουν καταγραφεί πέντε κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής.

Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει ο ΕΟΔΥ:

Όσον αφορά στη νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, ΒΑ.2.86, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17/08/2023:

  • η υποπαραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά
  • λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί
  • βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο
  • στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου.

«Όντως έχουν αυξηθεί τα κρούσματα Covid και υπάρχουν και εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παρόλο που τα περιμέναμε τέλος Οκτώβρη, έχουν ξεκινήσει πολύ πιο νωρίς. Ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να προσέχει, γιατί η μετάδοση είναι πολύ πιο εύκολη. Οι Γερμανοί ξεκίνησαν την ιστορία με έναν νέο εμβολιασμό όπως και οι ΗΠΑ. Εμείς είμαστε πολύ πίσω ακόμα, έχουμε και διαφορετικές καιρικές συνθήκες με αυτές τις χώρες, εμείς ακόμα έχουμε καλό καιρό», σημείωσε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA.