ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράλυση στομάχου: Μια σοβαρή επιπλοκή των δημοφιλών αδυνατιστικών φαρμάκων

Μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσει κάποιος βάρος, αλλά τα φάρμακα για τη διαχείριση του διαβήτη, όπως το Ozempic μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα.

Παράλυση στομάχου: Μια σοβαρή επιπλοκή των δημοφιλών αδυνατιστικών φαρμάκων

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, φάρμακα γνωστά ως αγωνιστές GLP-1, στα οποία περιλαμβάνονται τα Wegovy, Ozempic, Rybelsus και Saxenda, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως είναι η παράλυση στομάχου, η παγκρεατίτιδα και η απόφραξη του εντέρου.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει κάποιους από αυτούς τους κινδύνους σε ασθενείς με διαβήτη, η παρούσα είναι η πρώτη ευρείας κλίμακας μελέτη που εξετάζει, ανεπιθύμητα γαστρεντερικά προβλήματα σε μη διαβητικούς ασθενείς που χρησιμοποιούν τα φάρμακα για απώλεια βάρους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κάποιοι ασθενείς που λάμβαναν Ozempic και Wegovy, εμφάνισαν σοβαρή γαστροπάρεση, γνωστή και ως παράλυση στομάχου, μετά τη λήψη των φαρμάκων.

Η δραστική ουσία και των δύο φαρμάκων είναι η σεμαγλουτίδη, η οποία μιμείται μια φυσική ορμόνη που επιβραδύνει τη διέλευση της τροφής μέσω του στομάχου, βοηθώντας τους ασθενείς να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δήλωσε ότι έχει λάβει αναφορές για παράλυση στομάχου μεταξύ ασθενών που λαμβάνουν τα φάρμακα.

«Ο FDA έχει λάβει αναφορές για γαστροπάρεση με σεμαγλουτίδη και λιραγλουτίδη, ορισμένες από τις οποίες τεκμηρίωσαν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν υποχώρησαν μετά τη διακοπή του αντίστοιχου προϊόντος τη στιγμή της αναφοράς», δήλωσαν εκπρόσωποι του Οργανισμού στο CNN.

Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν ότι δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εάν η λήψη Ozempic ή Wegovy ήταν η αιτία της στομαχικής παράλυσης ή εάν προκλήθηκε από άλλο παράγοντα.

«Η γαστροπάρεση μπορεί να είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που σχετίζεται με μακροχρόνια ή ανεπαρκώς ελεγχόμενη νόσο, περιπλέκοντας περαιτέρω την ικανότητα προσδιορισμού του ρόλου των φαρμάκων στα αναφερόμενα συμβάντα», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο αν οι ασθενείς πρέπει να προειδοποιούνται για τη λήψη των φαρμάκων, ο FDA υποστήριξε ότι η λήψη των φαρμάκων για τη θεραπεία του διαβήτη ή τη διαχείριση του βάρους, πιθανώς εξακολουθεί να αντισταθμίζει τους κινδύνους σε ορισμένους ασθενείς για γαστροπάρεση ή καθυστερημένη γαστρική κένωση.

Η Novo Nordisk απαντά στις αναφορές για παρενέργειες των Ozempic, Wegovy
Απαντώντας στις αναφορές για στομαχική παράλυση, η Novo Nordisk –η κατασκευάστρια εταιρεία πίσω από τα Ozempic και Wegovy– σημείωσε ότι αυτά τα φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 για περισσότερα από 15 χρόνια και για τη θεραπεία της παχυσαρκίας για οκτώ χρόνια.

«Η σεμαγλουτίδη έχει εξεταστεί εκτενώς σε προγράμματα κλινικής ανάπτυξης, σε μεγάλες πραγματικές μελέτες αποδεικτικών στοιχείων και έχει αθροιστικά πάνω από 9,5 εκατομμύρια χρόνια έκθεσης σε ασθενείς», δήλωσε εκπρόσωπος της Novo Nordisk.

«Τα γαστρεντερικά συμβάντα είναι γνωστές παρενέργειες της κατηγορίας GLP-1. Για τη σεμαγλουτίδη, η πλειονότητα των παρενεργειών του γαστρεντερικού συστήματος είναι ήπιας έως μέτριας βαρύτητας και μικρής διάρκειας. Τα GLP-1 είναι γνωστό ότι προκαλούν καθυστέρηση στη γαστρική κένωση, όπως σημειώνεται στην ετικέτα καθενός από τα φάρμακα GLP-1. Τα συμπτώματα της καθυστερημένης γαστρικής εκκένωσης, η ναυτία και ο έμετος αναφέρονται ως παρενέργειες».

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων εξέδωσε προειδοποίηση ότι όσοι λαμβάνουν αγωνιστές GLP-1 θα πρέπει να αποφεύγουν τα φάρμακα μια εβδομάδα πριν από τη χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης και εισρόφησης τροφής ενώ βρίσκονται υπό αναισθησία και βαθιά καταστολή.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA.