ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πλήξη και θερμίδες πάνε μαζί - Τι δείχνει νέα μελέτη

Τα παιδιά καταναλώνουν πολύ περισσότερες θερμίδες όταν βαριούνται, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Πλήξη και θερμίδες πάνε μαζί - Τι δείχνει νέα μελέτη

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άστον διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών, τρώνε 79% περισσότερες θερμίδες όταν βαριούνται, σε σύγκριση με τις περιόδους που έχουν ουδέτερη διάθεση.

Παρά το γεγονός ότι η πλήξη είναι ένα κοινό συναίσθημα που βιώνουν πολλά παιδιά, καμία έρευνα μέχρι σήμερα δεν έχει εξετάσει πόσο περισσότερο τρώνε τα παιδιά όταν βαριούνται.

Η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που αισθάνονταν βαρεμάρα, έτρωγαν 95 θερμίδες ενώ ήταν ήδη χορτασμένα, ενώ τα παιδιά με ουδέτερη διάθεση έτρωγαν μόλις 59 θερμίδες.

Η διατροφική συμπεριφορά των παιδιών διαμορφώνεται από τα γονίδια, την ιδιοσυγκρασία τους και μια σειρά άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών πρακτικών που βιώνουν.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι πιο πιθανό να τρώνε όταν βιώνουν αρνητικά συναισθήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί όταν έχουν συναισθήματα όπως πλήξη ή θλίψη, οι ενήλικες χρησιμοποιούν το φαγητό για να τα ηρεμήσουν.

Αυτή η συμπεριφορά ωστόσο, η οποία είναι γνωστή ως συναισθηματική διατροφή, ενισχύει τις πιθανότητες τα παιδιά να τρώνε περισσότερο όταν είναι αναστατωμένα, εκπαιδεύοντάς τα να αναζητούν φαγητό όταν έχουν κακή διάθεση.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς σχετικά με τις πρακτικές σίτισης των παιδιών τους, αλλά και για την ιδιοσυγκρασία των ίδιων των παιδιών. Τα παιδιά και οι γονείς έλαβαν ένα τυπικό γεύμα, το οποίο έφαγαν μέχρι να χορτάσουν. Στη συνέχεια, τα παιδιά συμμετείχαν σε μια σειρά από καθημερινές δραστηριότητες όπου αξιολογούνταν η διάθεσή τους και μια από αυτές τις δραστηριότητες ήταν βαρετή για τα ίδια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εάν οι γονείς ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν συχνά τροφή για να καταπραΰνουν τα συναισθήματα του παιδιού τους και το παιδί τους ήταν πολύ συναισθηματικό, έτρωγε πενταπλάσιες θερμίδες όταν ένιωθε πλήξη (104 kcal) συγκριτικά με το να έχει ουδέτερη διάθεση (21 kcal).

Εάν τα παιδιά τρώνε τόσο πολλές περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πλήξης που πραγματοποιείται σε εργαστηριακές συνθήκες (περίοδος τεσσάρων λεπτών), με δεδομένο ότι η πλήξη είναι ένα κοινό συναίσθημα στα περισσότερα παιδιά, η πιθανότητα υπερβολικής πρόσληψης θερμίδων ως αντίδραση στην καθημερινή βαρεμάρα, είναι πολύ σημαντική σε μια εβδομάδα ή ένα χρόνο σε ένα περιβάλλον με άφθονη τροφή, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προηγούμενες μελέτες σχετικά με το τι μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών, έδειξαν το ρόλο των αρνητικών συναισθημάτων, όπως της λύπης, του θυμού και του άγχους. Η ανία είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και μπορεί να αντιμετωπιστεί, επομένως η βοήθεια των γονέων στην αντιμετώπιση της πλήξης των παιδιών χωρίς τη χρήση τροφής, θα ήταν ένας δυνητικά χρήσιμος τρόπος για την πρόσληψη λιγότερο υγιεινών σνακ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η πλήξη είναι σημαντική για την ανάπτυξη της αίσθησης του εαυτού και της δημιουργικότητας των παιδιών, επομένως δεν συνιστά στα παιδιά να αποφεύγουν να βαριούνται.

Αντίθετα, προτείνει ότι τα παιδιά πρέπει να μάθουν να βιώνουν την πλήξη χωρίς να στρέφονται στο φαγητό και ότι οι γονείς θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή του παιδιού τους μακριά από το φαγητό όταν αισθάνεται βαριεστημένο ή να αναδιαρθρώσουν το περιβάλλον διατροφής του σπιτιού ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να στραφούν τα παιδιά στο φαγητό όταν βαριούνται.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Food Quality and Preference.