ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναπνευστική νόσος στα σκυλιά εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ: Τι σημάδια παρουσιάζει

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η ασυνήθιστη αναπνευστική ασθένεια έχει αναφερθεί σε πολλές πολιτείες, όπως το Όρεγκον, το Κολοράντο και το Νιου Χάμσαϊρ.

Αναπνευστική νόσος στα σκυλιά εξαπλώνεται από τις ΗΠΑ: Τι σημάδια παρουσιάζει
Bigstock

Μια μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια έχει αρρωστήσει εκατοντάδες σκύλους σε πολλές περιοχες των ΗΠΑ, ωθώντας τους κτηνιάτρους να προειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να λάβουν προληπτικά μέτρα έναντι της δυνητικά θανατηφόρας μόλυνσης.

Το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον (ODA) έχει τεκμηριώσει περισσότερες από 200 περιπτώσεις της νόσου τους τελευταίους τρεις μήνες.

"Με βάση την επιδημιολογία των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν τα κρούσματα φαίνεται να έχουν κοινή ιογενή αιτιολογία, αλλά η κοινή αναπνευστική διαγνωστική εξέταση ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητική. Μερικές περιπτώσεις είναι θετικές για το βακτήριο M. cynos, αλλά αυτός ο δεν πιστεύεται να είναι ο υποκείμενος αιτιολογικός παράγοντας”, δήλωσε ο Andrea Cantu-Schomus, διευθυντής επικοινωνίας του ODA.

Τα σημάδια της αναπνευστικής λοίμωξης στα σκυλιά

Η λοίμωξη ξεκινά με συμπτώματα βήχα, φτάρνισμα, ρινική ή οφθαλμική έκκριση και λήθαργο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ασθένεια εξελίσσεται σε επιπλοκές μέσα σε 24 έως 36 ώρες. Τα μολυσμένα σκυλιά μπορεί να αναπτύξουν λοίμωξη του αναπνευστικού που διαρκεί 6-8 εβδομάδες και να αναπτύσσουν πνευμονία ανθεκτική στα αντιβιοτικά.

Η μόλυνση είναι πιθανό να εξαπλωθεί όταν το ζώο βρίσκεται σε στενή επαφή με πολλά άλλα σκυλιά σε μέρη, όπως πάρκα σκύλων. Και ακριβώς επειδή είναι μεταδοτική νόσος, υπάρχει ανησυχία μήπως φτάσει και σε άλλες χώρες μέσω οικογενειακών ταξιδιών, ειδικά την επερχόμενη εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Αρκετά σκυλιά έχουν πεθάνει από σοβαρή μορφή μόλυνσης. Ωστόσο, χωρίς να γνωρίζουμε την ακριβή αιτία και χωρίς οριστική εξέταση για ανίχνευση, ο προσδιορισμός του αριθμού των θανατηφόρων περιπτώσεων είναι δύσκολος, δήλωσε ο Kurt Williams, διευθυντής του Κτηνιατρικού Διαγνωστικού Εργαστηρίου του Όρεγκον στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Ο ανώτερος κτηνίατρος David Needle του πανεπιστημίου του New Hampshire, ο οποίος ήταν μέλος μιας ομάδας που ερευνούσε τη μυστηριώδη ασθένεια για περισσότερο από ένα χρόνο, είπε ότι δεν έχει δει μεγάλο αριθμό θανάτων από την μόλυνση.

Προληπτικά μέτρα για τα κατοικίδια

Αν και τα εργαστήρια σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ προσπαθούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία της μόλυνσης, οι ιδιοκτήτες σκύλων καλούνται να λάβουν ορισμένα προληπτικά μέτρα.

  • Να κάνετε όλους τους εμβολιασμούς του σκυλιού σας, όπως προβλέπεται, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά διαφόρων αναπνευστικών ασθενειών
  • Κρατήστε άρρωστα σκυλιά στο σπίτι
  • Μειώστε την επαφή με μεγάλο αριθμό άγνωστων σκύλων
  • Αποφύγετε τη χρήση κοινόχρηστων μπολ νερού

Πηγή: medicaldaily.com