ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυτό είναι το εγκεφαλικό “τσιπάκι” της Neuralink του Έλον Μασκ: Πώς λειτουργεί

Μιχάλης Θερμόπουλος

Πριν μερικές μέρες έγινε γνωστό ότι η εταιρεία Neuralink, του γνωστού εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου Έλον Μασκ, πραγματοποίησε την πρώτη εμφύτευση ενός ηλεκτρονικού “τσιπ” στον εγκέφαλο ανθρώπου.

Αυτό είναι το εγκεφαλικό “τσιπάκι” της Neuralink του Έλον Μασκ: Πώς λειτουργεί

Η συσκευή, που ονομάζεται Telepathy, είναι μια ηλεκτρονική “διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή” (BCI) που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν απευθείας υπολογιστές και τηλέφωνα μόνο με την σκέψη τους.

Ο βασικός σκοπός της συσκευής (θεωρητικά) είναι να βοηθήσει άτομα που έχουν χάσει τη χρήση των άκρων τους και θα μπορούσε μια μέρα να αποτελέσει επαναστατική τεχνολογία για παθήσεις που εμποδίζουν την ομιλία.

“Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν επαγγελματία δακτυλογράφο”, είπε ο Έλον Μασκ στο X.

Ο Μασκ έγραψε ότι ο ασθενής στον οποίο τοποθετήθηκε το εμφύτευμα αναρρώνει καλά και η συσκευή δείχνει πολλά υποσχόμενα σημάδια ανίχνευσης ακίδας νευρώνων: την καταγραφή και την αποκωδικοποίηση των ηλεκτρικών παλμών που παράγονται από μεμονωμένους νευρώνες.

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό εγκεφαλικό εμφύτευμα Telepathy

Δεν είναι πολλά γνωστά δημόσια για τις δυνατότητες της συσκευής Telepathy. Ωστόσο, η Neuralink είχε προηγουμένως αποκαλύψει ότι καθένα από τα 64 νευρωνικά νήματα της συσκευής (τα εξαιρετικά λεπτά σύρματα στο μεγέθους νομίσματος BCI) περιέχει 16 ηλεκτρόδια, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό ηλεκτροδίων ανά συσκευή σε 1.024.

Η συσκευή εμφυτεύεται με ένα μεγάλο χειρουργικό ρομπότ που παρουσίασε ο Μασκ τον Αύγουστο του 2020. Αυτό το χειρουργικό ρομπότ έχει τρία κύρια στοιχεία: μία κεφαλή σε σχήμα κράνους που κρατά το κεφάλι του ασθενούς ακίνητο κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένα σώμα σε σχήμα καμπούρας που περιέχει μέρη που είναι υπεύθυνα για την κίνηση της συσκευής και μια βάση που περιέχει υπολογιστικούς πόρους για το bot.

Η δοκιμή της Neuralink ονομάζεται PRIME (Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface). Θα διαρκέσει έξι χρόνια και θα επικεντρώνεται στη δοκιμή του εμφυτεύματος σε ασθενείς με τετραπληγία. Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε μελέτη 18 μηνών με παρακολούθηση για 3,5 χρόνια.

Εάν οι πρώιμες δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας είναι επιτυχείς, η Neuralink στοχεύει να χρησιμοποιήσει τα BCI της για διάφορες ιατρικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης της όρασης, της κινητικής λειτουργίας και της ομιλίας.

Ωστόσο, το μακροπρόθεσμο όραμα της Neuralink εκτείνεται πέρα από τις ιατρικές εφαρμογές. Η εταιρεία ελπίζει τελικά να επιτύχει ευρύτερη εφαρμογή των BCI, ακόμη και μεταξύ ατόμων χωρίς αναπηρία. Ο Μασκ υποθέτει ότι τα BCI θα μπορούσαν κάποια μέρα να “επεκτείνουν τη δύναμη της ανθρώπινης γνώσης” και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιτύχουν ένα είδος “συμβίωσης με την τεχνητή νοημοσύνη”.

Πηγή: freethink.com