ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα φάρμακα που βοηθούν το ανοσοποιητικό να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Τα καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να διαφεύγουν από τους μηχανισμούς με τους οποίους το ανοσοποιητικό σύστημα τα αναγνωρίζει και τα καταστρέφει.

Τα φάρμακα που βοηθούν το ανοσοποιητικό να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα

Η ανοσοθεραπεία επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα να βρει και να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα, παρατείνοντας έτσι το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών. Πολλοί ασθενείς δεν επωφελούνται ωστόσο από αυτές τις θεραπείες.

Οι αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος είναι οι πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ανοσοθεραπείες. Λειτουργούν αναγνωρίζοντας και εμποδίζοντας τις πρωτεΐνες που χρησιμοποιούν τα καρκινικά κύτταρα για να διαφύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα που δεν διαθέτουν αυτές τις πρωτεΐνες χρησιμοποιούν άλλους τρόπους για να διαφύγουν.

Δεδομένου ότι κάποιοι ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στους αναστολείς των σημείων ελέγχου του ανοσοποιητικού, οι ερευνητές στοχεύουν στην ανάπτυξη νέων ανοσοθεραπειών με διαφορετικούς στόχους.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία, ανακάλυψαν ότι οι τετρακυκλίνες, μια ομάδα αντιβιοτικών, βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει τα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, διεγείρουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γνωστά ως Τ-λεμφοκύτταρα, ώστε να επιτίθενται και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

«Μελετήσαμε το αντιβιοτικό μινοκυκλίνη στο αίμα και στον καρκινικό ιστό που προήλθε από ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας Μαρί Τόουν. «Διαπιστώσαμε ότι η μινοκυκλίνη ενίσχυσε την αντικαρκινική δράση των Τ-λεμφοκυττάρων στοχεύοντας τη γαλακτίνη-1, μια ανοσοκατασταλτική πρωτεΐνη που παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα» πρόσθεσε.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η γαλακτίνη-1 βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να παραμείνουν κρυμμένα από το ανοσοποιητικό σύστημα, εμποδίζοντας τα Τ-λεμφοκύτταρα να φτάσουν στον όγκο. Μετά από θεραπεία με τετρακυκλίνη, η γαλακτίνη-1 δεν μπόρεσε να εμποδίσει τα Τ-λεμφοκύτταρα να επιτεθούν στον όγκο. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν πως ο αποκλεισμός της γαλακτίνης-1 μπορεί να είναι το κλειδί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά του καρκίνου.

«Αυτά τα αντιβιοτικά δρουν διαφορετικά από τους αναστολείς των σημείων ανοσολογικού ελέγχου και άλλες ανοσοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Κότα Ιγουαχόρι. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που στοχεύουν σε διαφορετικά ανοσολογικά μονοπάτια και μπορούν να ωφελήσουν τους ανθρώπους με καρκίνο, ιδιαίτερα εκείνους που δεν επωφελούνται από τις τρέχουσες ανοσοθεραπείες» επισήμανε ο ερευνητής.

Τα αντιβιοτικά τετρακυκλίνης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με μολυσματικές ασθένειες εδώ και πολλά χρόνια παγκοσμίως.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal for ImmunoTherapy of Cancer.