ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος της μήτρας: 6 συμπτώματα που πρέπει να μην αγνοήσετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο καρκίνος της μήτρας είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου για τις γυναίκες.

Καρκίνος της μήτρας: 6 συμπτώματα που πρέπει να μην αγνοήσετε
Bigstock

Ο καρκίνος της μήτρας μπορεί να χωριστεί σε δύο διαφορετικούς τύπους: τον πιο κοινό καρκίνο του ενδομητρίου και το λιγότερο κοινό σάρκωμα της μήτρας.

Καρκίνος ενδομητρίου

Αυτός ο καρκίνος σχηματίζεται στο ενδομήτριο, δηλαδή στα κύτταρα που επενδύουν την μήτρα (αυτά είναι που αποβάλλονται κάθε μήνα κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως). Αυτός ο καρκίνος είναι πιο συχνός σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση, με τα 60 να είναι η μέση ηλικία διάγνωσης.

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του ενδομητρίου:

 • Έκθεση σε οιστρογόνα μέσω πρώιμης εμμήνου ρύσεως, ορμονοθεραπείας με οιστρογόνα, καθυστερημένη εμμηνόπαυση και το να μην έχει υπάρξει ποτέ εγκυμοσύνη
 • Υπερπλασία ενδομητρίου, η οποία είναι μια μη φυσιολογική πάχυνση του ενδομητρίου
 • Λήψη ταμοξιφαίνης, ενός ρυθμιστή υποδοχέα οιστρογόνων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
 • Παχυσαρκία, αύξηση βάρους και διαβήτης
 • Γενετικοί παράγοντες, όπως το κληρονομικό σύνδρομο Lynch, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων μορφών καρκίνου

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the National Cancer Institute το 2022 βρήκε επίσης μια σχέση μεταξύ του καρκίνου της μήτρας και της χρήσης χημικών για ισιωτικές θεραπείες μαλλιών.

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες, όπως ο θηλασμός, η άσκηση και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών που συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστίνη, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου. Παραδόξως, το κάπνισμα τσιγάρων μπορεί επίσης να προστατεύσει από τον καρκίνο της μήτρας, αλλά οι βλάβες του καπνίσματος υπερτερούν αυτού του οφέλους.

Σάρκωμα μήτρας

Το σάρκωμα της μήτρας είναι πολύ πιο σπάνιο. Επηρεάζει κυρίως τους μύες της μήτρας ή τους υποστηρικτικούς ιστούς. Οι παράγοντες κινδύνου για το σάρκωμα της μήτρας περιλαμβάνουν προηγούμενη χρήση ακτινοθεραπείας στην λεκάνη και λήψη ταμοξιφαίνης.

Καρκίνος της μήτρας: Τα 6 καίρια συμπτώματα

Και οι δύο τύποι καρκίνου της μήτρας μπορεί να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα, αλλά πριν τα αναλύσουμε, υπάρχει κάτι σημαντικό να θυμάστε: αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του ενδομητρίου ή σαρκώματος της μήτρας, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι πολλών άλλων -πολύ λιγότερο επικίνδυνων- παθήσεων, λέει η δρ. Ursula Matulonis, επικεφαλής του τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber στη Βοστώνη.

Αυτό σημαίνει ότι το να έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε καρκίνο της μήτρας: απλώς υποδηλώνει ότι ήρθε η ώρα να κλείσετε ένα ραντεβού με τον/την γυναικολόγο σας.

Ο καρκίνος της μήτρας διαφέρει από ορισμένους άλλους καρκίνους στο ότι μπορεί να έχετε συμπτώματα σε πολύ πρώιμα στάδια της νόσου, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό να σας εξετάσει γιατρός, όταν παρατηρήσετε συμπτώματα.

Παρακάτω, γυναικολόγοι ογκολόγοι εξηγούν 6 από τα πιο κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο της μήτρας και γιατί είναι απαραίτητο να τα ελέγξετε με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Uterine-Cancer

1. Ακανόνιστη κολπική αιμορραγία ή εκκρίσεις

Η ακανόνιστη κολπική αιμορραγία είναι το πιο κοινό σύμπτωμα του πρώιμου σταδίου καρκίνου της μήτρας (δεν έχει εξαπλωθεί ακόμη σε άλλες περιοχές του σώματος), λέει η δρ. Pamela Soliman, καθηγήτρια και ιατρική διευθύντρια στο τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας και Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson στο Τέξας. Περίπου το 90% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου αναφέρει αυτό το σύμπτωμα.

Αυτή η αιμορραγία εμφανίζεται όταν ο καρκίνος αναπτύσσεται στην επένδυση της μήτρας, προκαλώντας την πάχυνσή της. Αυτή η πάχυνση πυροδοτεί τα κύτταρα στην κορυφή της επένδυσης της μήτρας να αποκολληθούν ακανόνιστα, εξήγησε η ίδια.

Μπορεί να εμφανιστεί ασυνήθιστη αιμορραγία:

 • Ανάμεσα στις περιόδους
 • Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας
 • Αφότου έχετε ήδη περάσει την εμμηνόπαυση

Ανάλογα με το πότε την εμφανίζετε, η ακανόνιστη αιμορραγία μπορεί να μοιάζει με μικρές κηλίδες αίματος ή μπορεί να είναι πιο βαριά. Μπορεί να έχετε κόκκινο ή να σαν καφετί έκκριμα, είπε η δρ. Matulonis. Σε μικρό αριθμό διαγνώσεων καρκίνου του ενδομητρίου και σαρκώματος της μήτρας, μπορεί να μην υπάρχει καν ορατό αίμα στην έκκριση.

Η ακανόνιστη κολπική αιμορραγία είναι πολύ πιο πιθανό να είναι σημάδι καρκίνου μετά την εμμηνόπαυση παρά πριν από αυτήν, σύμφωνα με την δρ. Soliman: “Σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα, αυτό είναι σίγουρα καμπανάκι κινδύνου”. Ωστόσο, οποιαδήποτε γυναίκα με ακανόνιστη αιμορραγία ή έκκριση θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της.

2. Πυελικός πόνος

Ο καρκίνος της μήτρας μπορεί να προκαλέσει πυελικό πόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν ο όγκος γίνεται αρκετά μεγάλος, ώστε να συμπιέζει τις κοντινές δομές και τα νεύρα που περιβάλλουν την μήτρα, σύμφωνα με την δρ. Alison Schram, θεράποντα ιατρό στην πρώιμη ανάπτυξη φαρμάκων και στις Υπηρεσίες Γυναικολογικής Ιατρικής Ογκολογίας στο κέντρο καρκίνου Kettering του νοσοκομείου Memorial Sloan στη Νέα Υόρκη. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται πέρα από την μήτρα, στην λεκάνη ή την κοιλιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η εξάπλωση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού στην λεκάνη ή την κοιλιά, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να προκαλέσει δυσφορία, είπε ο δρ. Schram.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σώμα αναγνωρίζει έναν όγκο στην μήτρα ως ανώμαλο και αρχίζει να εκδηλώνει κράμπες σε μια προσπάθεια να τον διαλύσει, πρόσθεσε η δρ. Solima.

Ο πόνος από τον καρκίνο της μήτρας μπορεί να είναι διαρκής ή μπορεί “να έρχεται και να φεύγει”. Μπορεί ακόμη και να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του κολπικού σεξ εάν ασκηθεί εξωτερική πίεση σε μια μάζα στην μήτρα λόγω της σεξουαλικής επαφής. Η σοβαρότητα αυτού του πυελικού πόνου, ωστόσο, δεν είναι ομοιόμορφη: μερικές ασθενείς μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ενόχληση από τον πραγματικό πόνο και άλλες μπορεί να αισθάνονται ένα πιο οξύ είδος πόνου, είπε η δρ. Matulonis.

3. Φούσκωμα

Το φούσκωμα είναι ένα πολύ πιο κοινό σύμπτωμα για καρκίνο των ωοθηκών παρά για καρκίνο της μήτρας, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τύπο, είπε η δρ. Schram. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες των οποίων ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από την μήτρα στην κοιλιά. Αυτό προκαλεί συσσώρευση υγρού στην κοιλιά (ασκίτης). Οι γυναίκες με ασκίτη μπορεί επίσης να έχουν σκληρή στην αφή, διογκωμένη κοιλιά.

Vagina-Uterus

4. Γαστρεντερικά προβλήματα

Τέτοια προβλήματα εμφανίζονται συχνότερα σε πιο προχωρημένα στάδια του καρκίνου της μήτρας, όπως όταν εξαπλώνεται πέρα από την μήτρα, στην κοιλιά και την λεκάνη. Αυτό μπορεί μερικές φορές να αποκλείσει μέρη του εντέρου και να εμποδίσει την συνήθη κίνηση των κοπράνων μέσω των εντέρων, προκαλώντας γαστρεντερικά προβλήματα όπως:

 • Διάρροια
 • Δυσκοιλιότητα
 • Κοιλιακό άλγος
 • Γρήγορος κορεσμός (χορταίνετε γρήγορα με μικρή ποσότητα φαγητού)

Γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία στην κοιλιακή χώρα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο απόφραξης του εντέρου λόγω καρκίνου.

5. Ακούσια απώλεια βάρους

Γυναίκες με πιο προχωρημένο καρκίνο της μήτρας μπορεί να χάσουν κιλά ακούσια. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο καρκίνος εξαπλωθεί από την μήτρα στην κοιλιά, φτάνοντας να πιέσει το στομάχι και να σας κάνει να αισθάνεστε ότι χορτάσατε ακόμα και όταν δεν έχετε φάει πολύ.

Η απώλεια βάρους μπορεί επίσης να συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο του καρκίνου της μήτρας: κάθε προχωρημένος καρκίνος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να διαταράξει τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και να επηρεάσει τη συμπεριφορά των κυτοκινών (μικρές πρωτεΐνες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα). Αυτές οι διεργασίες μπορούν να προκαλέσουν την πολύ γρήγορη διάσπαση των μυών και του λίπους.

Αυτή η φλεγμονή μπορεί τελικά να μειώσει την όρεξή σας, είπε η δρ. Schram.

6. Αυξημένη επιθυμία για ούρηση

Εάν η καρκινική μάζα στην μήτρα γίνει αρκετά μεγάλη, μπορεί να πιέσει την ουροδόχο κύστη. Ως αποτέλεσμα, η κύστη δεν μπορεί να χωρέσει τη συνήθη ποσότητα υγρού και μπορεί να αισθάνεστε ανάγκη να την αδειάζετε πιο συχνά, εξήγησε η δρ. Matulonis. Αν και μπορεί να αισθάνεστε την επιθυμία να ουρείτε πιο συχνά, μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε πολύ ελαφριά και λίγη ούρηση.

Ultrasound-Woman

Μπορεί να μην αντιμετωπίσετε κανένα σύμπτωμα!

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο της μήτρας, θα εμφανίσουν ανώμαλη κολπική αιμορραγία, μερικές δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Άλλες μπορεί να αισθάνονται γενική αδιαθεσία χωρίς κάτι συγκεκριμένο, είπε η δρ. Schram.

Οι γυναίκες με καρκίνο της μήτρας μπορεί να μην έχουν αξιοσημείωτα συμπτώματα, επειδή η μήτρα είναι φτιαγμένη για να μπορεί να επεκτείνεται (όπως όταν “χρειαστεί” να χωρέσει έναν όγκο στην περίπτωση του καρκίνου) χωρίς σημαντικές συνέπειες στις κοντινές δομές, εξήγησε η ίδια.

Πότε να επικοινωνήσετε με γυναικολόγο

Οι ειδικοί συνιστούν να επικοινωνήσετε με γιατρό εάν έχετε κολπική αιμορραγία ή εκκρίσεις που είναι μη φυσιολογικές για εσάς, ειδικά εάν είστε μετά την εμμηνόπαυση. Είναι επίσης σώφρον να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα εάν έχετε παρουσιάσει άλλα συμπτώματα καρκίνου της μήτρας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν προτεινόμενοι τακτικοί έλεγχοι για καρκίνο της μήτρας. Αυτό καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί προσοχή στα πρώτα πιθανά συμπτώματα.

Πηγή: health.com