ΥΓΕΙΑ

Ινομυώματα μήτρας: Τα σημάδια ότι πρέπει να δείτε γιατρό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Τα ινομυώματα είναι εξογκώματα που αναπτύσσονται εντός ή εκτός της μήτρας.

Ινομυώματα μήτρας: Τα σημάδια ότι πρέπει να δείτε γιατρό
Bigstock

Είναι κάτι σύνηθες και εμφανίζονται συχνά κατά τη διάρκεια των ετών που συνήθως μπορείτε να μείνετε έγκυος και να γεννήσετε.

Τα ινομυώματα της μήτρας δεν είναι καρκίνος και σχεδόν ποτέ δεν μετατρέπονται σε καρκίνο. Δεν συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για άλλους τύπους καρκίνου στην μήτρα.

Τα ινομυώματα ποικίλλουν σε αριθμό και μέγεθος. Μπορεί να έχετε ένα μόνο ινομύωμα ή περισσότερα από ένα. Μερικές από αυτές τις αναπτύξεις είναι πολύ μικρές για να τις δούμε με τα μάτια. Άλλα μπορούν να φτάσουν το μέγεθος πορτοκαλιού. Ένα ινομύωμα που γίνεται πολύ μεγάλο μπορεί να παραμορφώσει το εσωτερικό και το εξωτερικό της μήτρας. Σε ακραίες περιπτώσεις, ορισμένα ινομυώματα μεγαλώνουν αρκετά ώστε να γεμίσουν την περιοχή της λεκάνης ή του στομάχου.

Αν και πολλές γυναίκες εκδηλώνουν ινομυώματα μήτρας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αρκετές δεν γνωρίζουν ότι τα έχουν, επειδή συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα. Ο γιατρός σας μπορεί απλώς να βρει ινομυώματα κατά τη διάρκεια μιας πυελικής εξέτασης ή σε υπερηχογράφημα εγκυμοσύνης.

Ινομυώματα μήτρας: Συμπτώματα

Πολλές γυναίκες που έχουν ινομυώματα της μήτρας δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Όταν υπάρχουν, τα συμπτώματα μπορεί να επηρεαστούν από τη θέση, το μέγεθος και τον αριθμό των ινομυωμάτων.

Τα πιο κοινά συμπτώματα των ινομυωμάτων της μήτρας είναι:

  • Βαριά εμμηνόρροια ή επώδυνες περίοδοι
  • Μεγαλύτερες ή συχνότερες περίοδοι
  • Πυελική πίεση ή πόνος
  • Συχνή ούρηση ή δυσκολία στην ούρηση
  • Διόγκωση στην περιοχή του στομάχου
  • Δυσκοιλιότητα
  • Πόνος στην περιοχή του στομάχου ή στο κάτω μέρος της πλάτης ή πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ

Πιο σπάνια, ένα ινομύωμα μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό, σοβαρό πόνο όταν ξεπεράσει την παροχή αίματος και αρχίσει να πεθαίνει.

Συχνά, τα ινομυώματα ομαδοποιούνται ανάλογα με τη θέση τους. Τα ενδομυϊκά ινομυώματα αναπτύσσονται μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας. Τα υποβλεννογόνια ινομυώματα διογκώνονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας. Τα υποοριακά ινομυώματα σχηματίζονται στο εξωτερικό της μήτρας.

Πότε να δείτε γιατρό

Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν έχετε τα εξής:

  • Πυελικός πόνος που δεν υποχωρεί
  • Βαριές ή επώδυνες περίοδοι που περιορίζουν την καθημερινότητά σας
  • Κηλίδες αίματος ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Πρόβλημα με την κένωση της ουροδόχου κύστης σας
  • Συνεχής κόπωση και αδυναμία, που μπορεί να είναι συμπτώματα αναιμίας (χαμηλό επίπεδο ερυθρών αιμοσφαιρίων)

Λάβετε ιατρική φροντίδα αμέσως εάν έχετε σοβαρή αιμορραγία από τον κόλπο ή οξύ πυελικό πόνο που εμφανίζεται γρήγορα.

mitra-inomyomata

Ινομυώματα μήτρας: Πιθανές επιπλοκές

Τα ινομυώματα της μήτρας κατά κανόνα δεν είναι επικίνδυνα. Αλλά μπορούν να προκαλέσουν πόνο και να οδηγήσουν σε επιπλοκές. Μία τέτοια είναι μια η πτώση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κόπωση από μεγάλη απώλεια αίματος. Εάν έχετε έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να πάρετε ένα συμπλήρωμα σιδήρου για την πρόληψη ή τη διαχείριση της αναιμίας. Μερικές φορές, απαιτείται και μετάγγιση αίματος.

Εγκυμοσύνη και ινομυώματα

Συχνά, τα ινομυώματα δεν εμποδίζουν την εγκυμοσύνη. Αλλά ορισμένα ινομυώματα (ειδικά τα υποβλεννογόνια) θα μπορούσαν να προκαλέσουν στειρότητα ή απώλεια εγκυμοσύνης.

Τα ινομυώματα μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων επιπλοκών της εγκυμοσύνης, όπως:

  • Αποκόλληση πλακούντα: Όταν το όργανο που φέρνει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στο μωρό (πλακούντας) διαχωρίζεται από το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας.
  • Περιορισμός εμβρυϊκής ανάπτυξης: Όταν το έμβρυο δεν αναπτύσσεται όσο καλά αναμένεται.
  • Πρόωρος τοκετός: Όταν το μωρό γεννιέται πολύ νωρίς, πριν την 37η εβδομάδα κύησης.

Πηγή: mayoclinic.org