Ψυχίατροι συνελήφθησαν ενώ εφημέρευαν - Γιατί κατέληξαν στο Αστυνομικό Τμήμα
«Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις» καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Τη σύλληψη δύο εφημερευόντων ψυχιάτρων της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής (πρώην Ψ.Ν.Α. Δαφνί), καταδικάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Το περίεργο περιστατικό συνέβη την Τετάρτη 2 Ιουλίου, ημέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου.
Το περιστατικό
Σύμφωνα με την καταγγελία της ΟΕΝΓΕ, δύο αστυνομικοί συνόδευαν ασθενή για ακούσια εξέταση με εισαγγελική παραγγελία. Οι ψυχίατροι έκριναν ότι ο ασθενής δεν χρήζει νοσηλείας. Επιπλέον, δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, ο αστυνομικός είχε διαφορετική άποψη και επέμενε ο ασθενής να νοσηλευθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν οι δύο ψυχίατροι ενώ εφημέρευαν και να παραμείνουν επί ώρες στο αστυνομικό τμήμα.
Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει ότι «ο εν λόγω αστυνομικός μεθόδευσε τη σύλληψη με ανυπόστατες κατηγορίες, επειδή "διαφώνησε" με την ιατρική γνωμάτευση των δύο συναδέλφων οι οποίοι έκριναν ότι ο ασθενής δε χρήζει νοσηλείας. Πρόκειται για απαράδεκτο αλλά όχι μεμονωμένο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και παρέμβασης στο έργο των εφημερευόντων ψυχιάτρων».
Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή είναι «άκρως ανησυχητική και για έναν ακόμα λόγο: υποκρύπτει την αντίληψη πως η ψυχιατρική νοσηλεία και γενικά η ψυχιατρική περίθαλψη δήθεν εντάσσονται στην σφαίρα της ποινικής καταστολής και όχι της ιατρικής». Την αντίληψη αυτή, οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως «επικίνδυνη – αναχρονιστική – σκοταδιστική».
Ευθύνες καταλογίζει και στο υπουργείο Υγείας η ΟΕΝΓΕ, «όχι μόνο για την απαράδεκτη σύλληψη των δύο συναδέλφων αλλά και για την ταλαιπωρία του ασθενούς και της οικογένειας του, οι οποίοι παρέμειναν όλη τη νύχτα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ψ.Ν.Α. Δαφνί. Τελικά ο ασθενής δεν νοσηλεύτηκε με τη σύμφωνη γνώμη των οικείων του, όπως αρχικά είχαν γνωματεύσει οι δύο συνάδελφοι που σύρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα». Στο επίκεντρο της κριτικής προς το Υπουργείο βρίσκεται εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία «οι εφημερεύοντες ψυχίατροι είναι υπόλογοι για την έλλειψη διαθέσιμων κρεβατιών για νοσηλεία ψυχιατρικών ασθενών και αρκεί μία ενημέρωση προς τους αστυνομικούς που συνοδεύουν εισαγγελικά περιστατικά, ότι δεν υπάρχουν κρεβάτια για νοσηλεία, για να τους απαγγελθούν κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος».
Ποινική δίωξη
Η ΟΕΝΓΕ ζητά την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού, απόδοση ευθυνών σε όλους τους εμπλεκόμενους και πλήρη νομική υποστήριξη στους δύο ψυχιάτρους από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Σημειώνεται ότι στους δύο γιατρούς έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ψευδορκία και για παράβαση καθήκοντος.
Επίσης, η Ομοσπονδία επιφυλάσσεται για προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ζητά να αποσυρθούν οι ανυπόστατες κατηγορίες για «ψευδορκία και παράβαση καθήκοντος» σε βάρος των δύο ψυχιάτρων, να αναπτυχθούν οι αναγκαίες κρατικές δομές που θα παρέχουν σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης «για να μπει τέλος στην Οδύσσεια των ασθενών και των οικογενειών τους» και να αναπτυχθεί ο αναγκαίος αριθμός κρατικών κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ώστε να απεμπλακεί πλήρως η αστυνομία από τη μεταφορά ασθενών για εξέταση μετά από εισαγγελική παραγγελία.
Τέλος, η ΟΕΝΓΕ σχολιάζει δηκτικά, «Αναρωτιόμαστε, είναι αρμοδιότητα των αστυνομικών που συνοδεύουν ένα εισαγγελικό περιστατικό για εξέταση, να αποφασίζουν αν πρέπει να νοσηλευτεί ή όχι; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε να ανατεθεί στην αστυνομία να εξετάζει τους ασθενείς και να αποφασίζει αν πρέπει να νοσηλευτούν ή όχι. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, οι εισαγγελικές παραγγελίες για ακούσια ψυχιατρική εξέταση να εκτελούνται στα αστυνομικά τμήματα».