ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης επενδύει στη ρομποτική χειρουργική

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις εφαρμογές της ρομποτικής χειρουργικής στην Ουρολογία, στη Γυναικολογία, στη Γενική Χειρουργική και ειδικότερα για τους ογκολογικούς ασθενείς, παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για τις ιατρικές τεχνολογίες του μέλλοντος, που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης επενδύει στη ρομποτική χειρουργική

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της λειτουργίας του νέου ρομποτικού Συστήματος da Vinci Si HD που είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως τόνισαν οι πιστοποιημένοι στη ρομποτική χειρουργική εισηγητές της ημερίδας, πλέον, διενεργούνται διεθνώς μόνο με τη χρήση ρομπότ, πολλές επεμβάσεις λόγω των αποδεδειγμένων συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους.

«Το νέο ρομπότ da Vinci Si HD, είναι μία μόνο από τις επενδύσεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, ύψους άνω των 10 εκατ. ευρώ στις οποίες προχώρησε σε συνθήκες κρίσης, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών», τόνισε ο Επιχειρησιακός Διευθυντής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Β. Μπαρδής, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας.

Η ρομποτική στην Ουρολογία

Η ομάδα των ουρολόγων Α. Ανδρέου και Αθ. Μπέκου, υπογράμμισε ότι οι ουρολογικοί ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, καθώς επιτρέπει να διενεργούνται με πολύ μεγάλη ακρίβεια μείζονες ογκολογικές επεμβάσεις σε δυσπρόσιτα σημεία της κοιλιάς, με τα καλύτερα δυνατά λειτουργικά αποτελέσματα. Παράλληλα, μειώνονται σημαντικά παρενέργειες, όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία.

Η ομάδα των ουρολόγων Απ. Λαμπανάρη και Γ. Λαμπανάρη, σημείωσε ότι η ρομποτική προστατεκτομή για τον καρκίνο του προστάτη, είναι το golden standard διεθνώς. «Έχει αποδειχθεί ότι τα ογκολογικά και λειτουργικά αποτελέσματα είναι καλύτερα από όλα τα άλλα είδη ριζικής προστατεκτομής. Από το 2011 που πραγματοποιείται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, μας, έχουν εμπιστευθεί παρά την κρίση, πάνω από 450 ασθενείς και τα αποτελέσματά είναι εφάμιλλα, αν όχι καλύτερα, σε σχέση με τα πιο γνωστά Κέντρα, παγκοσμίως», τόνισαν.

Η ρομποτική στη Γυναικολογία

Ο γυναικολόγος – χειρουργός ογκολόγος, Άγγ. Σιούτας, υπογράμμισε ότι διεθνώς, χάρη στη ρομποτική χειρουργική, η χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου δεν προκαλεί φόβο. Έχει εξαιρετικό ογκολογικό αποτέλεσμα και παρέχει στους ιατρούς τη δυνατότητα για επεμβάσεις σε ανατομικά ιδιαίτερα δυσπρόσιτες περιοχές.

Ο κ. Σιούτας, μεταφέροντας την εμπειρία του από το πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska (Στοκχόλμη), σημείωσε ότι το 2014, το 40% των ασθενών με διάγνωση γυναικολογικού καρκίνου χειρουργήθηκε ρομποτικά, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια, συγκεκριμένες μορφές καρκίνου (π.χ. τραχήλου της μήτρας), στα περισσότερα ογκολογικά κέντρα της Δ. Ευρώπης και των Η.Π.Α., χειρουργούνται αποκλειστικά με το ρομποτικό σύστημα DaVinci.

Η ρομποτική στη Γενική Χειρουργική

O καθηγητής Χειρουργικής, πρόεδρος της Εταιρείας Γενικής Χειρουργικής και της Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού, Γ. Μπασδάνης, ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικά τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή, καθώς οι επεμβάσεις είναι σχεδόν αναίμακτες, χωρίς επιπλοκές και ελαχιστοποιούν το χρόνο νοσηλείας και τον μετεγχειρητικό πόνο.

Ο γενικός χειρουργός, Χρ. Ευθυμιάδης, υπογράμμισε ότι η κατ΄ εξοχήν ένδειξη για την εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής, είναι ο καρκίνος του ορθού, διότι έχει αποδειχθεί ότι εκτός από τον πολύ καλό καθαρισμό των λεμφαδένων, μειώνει εξαιρετικά την πιθανότητα κάκωσης των νεύρων που έχουν σχέση με την ούρηση και τη στυτική λειτουργία.

Στα χοληφόρα αγγεία, όταν υπάρχει βαριά φλεγμονή ή ανατομική παραλλαγή, η χειρουργική ρομποτική επιτυγχάνει την αποφυγή κάκωσης των χοληφόρων, η οποία θεωρείται βαριά επιπλοκή.

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Β. Πατουλίδου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Θερμαϊκού κ. Γ. Φεστερίδης, εκπρόσωποι του ιατρικού κόσμου, Συλλόγων καρκινοπαθών και πολίτες. Χορηγός της ημερίδας ήταν η εταιρεία Plus Medica.

Οι επισκέπτες ιατροί είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τη λειτουργία του ρομπότ στη βάση προσομοιωτή.

Διαβάστε ακόμη:

Ιατρικό Αθηνών: Μνημόνιο συνεργασίας με το Αντικαρκινικό Κέντρο της Αμερικής MD Anderson Cancer Center

Νέα διεθνής αναγνώριση για τον Δρ. Κων. Κωνσταντινίδη του Ιατρικού Αθηνών

Παγκόσμια ελληνική επιτυχία στη ρομποτική χειρουργική

Πρωτιά του Ιατρικού Αθηνών στα βραβεία του 29ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Χειρουργικής