ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Αυξήθηκαν τα έσοδα των Κλινικών παρά την κρίση

Αντιστάθηκαν  παρά την συνεχιζόμενη ύφεση και παρά τις τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τονκλάδο οι Ιδιωτικές Κλινικές το 2012, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Hellastat, ο κύκλος εργασιώνπέρυσι αυξήθηκε κατά 7,8%, ενώ οι μισές από τις επιχειρήσεις εμφάνισαν βελτίωσηστα έσοδά τους.
Αυξήθηκαν τα έσοδα των Κλινικών παρά την κρίση

Αντιστάθηκαν παρά την συνεχιζόμενη ύφεση και παρά τις τεράστιες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τονκλάδο οι Ιδιωτικές Κλινικές το 2012, καθώς σύμφωνα με μελέτη της Hellastat, ο κύκλος εργασιώνπέρυσι αυξήθηκε κατά 7,8%, ενώ οι μισές από τις επιχειρήσεις εμφάνισαν βελτίωσηστα έσοδά τους.

Η βελτίωση,σύμφωνα με την μελέτη, αποδίδεται στις έκτακτες συνθήκες που επικράτησαν κατάτη διάρκεια του 2012 (περίθαλψη Λιβύων τραυματιών πολέμου, έναρξη συνεργασίαςόλων των κλινικών με τον νεοσύστατο ΕΟΠΥΥ από 1η Ιανουαρίου 2012, αναβολήχειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία και στροφή πολλών ασθενών στον ιδιωτικότομέα) καθώς τα στοιχεία αυτά, επέτρεψαν στις ιδιωτικές κλινικές να ανακόψουντην καθοδική πορεία των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με την μελέτη ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ κατέστησε τις υπηρεσίες των ιδιωτικώνκλινικών ακόμα πιο ακριβές για τους Έλληνες ασθενείς αυξάνοντας έτσι τηνεπισκεψιμότητα στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, οιυψηλές οφειλές του προς τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποπληρώνονται μειδιαίτερα αργούς ρυθμούς (πλέον πάνω από 6 μήνες),αντιπροσωπεύοντας μικρό μόνοποσοστό των οφειλομένων. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, οιπαλαιότερες οφειλές του ΕΟΠΥΥ (έως 31/12/2011) στις ιδιωτικές κλινικέςανέρχονται σε περίπου €530 εκατ.ευρώ.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι λόγω του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ησυνολική δαπάνη υγείας της χώρας μειώθηκε το 2011 σε €18,8 δισ. Ευρώ (-10% έναντι του 2010). Η αρνητική επίδραση στοτρέχον έτος προήλθε από την αύξηση της υποχρεωτικής συμμετοχής των ασφαλισμένωντων ταμείων στις δαπάνες των νοσηλίων από τα τέλη του 2012 καθώς στηνπλειοψηφία των περιπτώσεων ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει μόνο το 70% της δαπάνης.


Ωστόσο, οι απαιτήσεις του κλάδου, συνιστούν σημαντικό μέρος των συνολικώνκεφαλαίων, φθάνοντας το 31% το 2012, καθώς τα δημόσια ασφαλιστικά ταμείακαθυστερούν τις πληρωμές προς τα νοσοκομεία.


Τέλος, το πλαίσιο τιμολόγησης μέσω της λίστας των Κλειστών ΕνοποιημένωνΝοσηλίων (ΚΕΝ), η οποία καθορίστηκε στις αρχές του 2012 παραμένει ασαφές.

Στη μελέτητης Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 83 επιχειρήσεων.

Σύμφωνα μετα συμπεράσματα :

- Οαθροιστικός Κύκλος Εργασιών του δείγματος αυξήθηκε κατά 7,8%, στα €1,31 δισ.,με το 52% των εταιριών να εμφανίζουν βελτίωση εσόδων. Η μέση μεταβολήδιαμορφώθηκε σε +1,1% (έναντι -5% για την τελευταία τριετία).

- Η μέσηαποδοτικότητα των Ιδίων Κεφαλαίων σημείωσε σημαντική βελτίωση σε 11,1%, έναντιτου οριακά αρνητικού επιπέδου του 2011.

- Οι δείκτες γενικήςκαι άμεσης ρευστότητας διαμορφώθηκαν σε 1,25 και 1,20 αντίστοιχα.