ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Ιδιωτική ασφάλιση: Θέμα πολιτικής ή ανάγκη;

Στις δύσκολες συνθήκες για τη χώρα μας, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αντιμετωπίζει οικονομικές και ρυθμιστικές πιέσεις, με τα ταμεία να ενοποιούνται και να προσαρμόζουν τις παροχές τους.

Ιδιωτική ασφάλιση: Θέμα πολιτικής ή ανάγκη;

Εύλογα εγείρονται ζητήματα, όπως εάν η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να διαδραματίσει συμπληρωματικό ρόλο, υπό ποιες προϋποθέσεις, κι αν τελικά ο συμπληρωματικός της ρόλος είναι θέμα πολιτικής ή ανάγκη.

Την πλέον κρίσιμη χρονική στιγμή για την εξεύρεση λύσης και δεδομένα ότι η ασφάλιση είναι κεφαλαιώδους σημασίας πυλώνας προστασίας για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού και ότι η αντιμετώπιση των ζητημάτων που την αφορούν αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την ελληνική οικονομία, αλλά και την κοινωνία, διοργανώνεται το 1ο Ασφαλιστικό Συνέδριο με θέμα «Ιδιωτική Ασφάλιση: Είναι θέμα πολιτικής ή ανάγκη;» το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Banquet.

Στόχος του Συνεδρίου είναι να συμβάλλει στη διερεύνηση της προοπτικής σύγκλισης της Πολιτείας με τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης και να ενημερώσει για το πώς η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί να καταστεί βασικός πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης, με ποιον τρόπο η εφαρμογή της Οδηγίας Solvency II αποτελεί εχέγγυο για την αξιοπιστία της ασφαλιστικής αγοράς, πώς η ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούσε να ασκήσει συμπληρωματικό ρόλο στο δημόσιο σύστημα συντάξεων και υγείας και πόσο θα συνεισέφεραν στην οικονομία και την κοινωνία τα επαγγελματικά ταμεία.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του Edward Palmer, Καθηγητή Οικονομικών της Κοινωνικής Ασφάλισης στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και Senior Adviser στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης της Σουηδίας. Στην ομιλία του ο κ. Palmer αναμένεται να αναφερθεί με λεπτομέρεια στα στοιχεία που συνθέτουν το σουηδικό μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, στο πώς πραγματοποιήθηκε η αναμόρφωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της Σουηδίας, καθώς και στις πιθανές κατευθύνσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα.

Η βασική θεματολογία του συνεδρίου αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες:

• Ιδιωτική Ασφάλιση βασικός πυλώνας για την οικονομική ανάπτυξη

• Ώρα αποφάσεων για Επαγγελματικά Ταμεία – Ιδιωτικές Συντάξεις – Κύρια Ασφάλιση

• Σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην Υγεία