ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Celgene: Η επιβίωση, τα 10 χρόνια καινοτομίας στην Ευρώπη & μία μαρτυρία ενός καρκινοπαθούς

Δεκαεπτά χρόνια επιχειρηματικής επιβίωσης προτού δημιουργήσει κέρδη είναι πράγματι πολλά για μία εταιρεία, τόσο για την εικόνα της όσο και για την αυτοπεποίθησή της.

Celgene: Η επιβίωση, τα 10 χρόνια καινοτομίας στην Ευρώπη & μία μαρτυρία ενός καρκινοπαθούς

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Ήταν όμως δημιουργικά αυτά τα χρόνια και μεστά και ίσως η «πέτρινη» αυτή περίοδος, της δημιούργησε γερές βάσεις τόσο στο επιχειρείν όσο και στον τομέα της, την υγεία.

Μιλάμε για την Celgene, μία διεθνή βιοφαρμακευτική εταιρεία που επικεντρώνεται στην ανακάλυψη και ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για τον καρκίνο και για αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις νόσους. Η εταιρεία γιορτάζει εφέτος μία 10ετία καινοτομίας στην Ευρώπη και αποτελεί ένα «θαυμαστό παράδειγμα επιβίωσης», όπως τόνισαν πρόσφατα τα στελέχη της σε εκδήλωση στο Μπουντρί της Ελβετίας, εκεί όπου έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.

Η Celgene, εξειδικεύεται στην αιματολογία, την ογκολογία και την ανοσολογία, ενώ 30 προγράμματά της βρίσκονται σε προκλινική ανάπτυξη, 22 θεραπείες σε κλινικές δοκιμές, και σε εξέλιξη υπάρχουν 30 καίρια προγράμματα / φάσης ΙΙΙ.

«Η επιτυχία σημαίνει ευθύνη και πρόκληση για να κάνεις περισσότερα πράγματα», τόνισε ένα από τα ηγετικά της στελέχη ο Robert Hugin, executive chairman της Celgene στην εκδήλωση στο Μπουντρί προσθέτοντας: «Είμαστε μία σκληρή βιομηχανία και είναι γεγονός, ότι υπάρχουν εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε χρόνο που χρεωκοπούν. Είναι δε πράγματι, τόσο μικρό το περιθώριο για να επιστρέψει μία εταιρεία σε κερδοφορία, γεγονός που αποτελεί πρόκληση. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που μας ρωτούν γιατί βρίσκεστε εγκατεστημένοι στην Μπουντρί, και τους απαντώ, ότι η κυβέρνηση μας έχει πει ξεκάθαρα και το δείχνει άλλωστε, ότι μας θέλει εδώ».

Celgene

Να σημειώσουμε ότι 2.300 εργαζόμενοι υποστηρίζουν την δραστηριότητα της Celgene στην περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη Μ. Ανατολή και Αφρική) ενώ διαθέτει 23 γραφεία και μονάδες σε διάφορες χώρες και αρκετές συνεργασίες, έχοντας μια συνολική παρουσία σε 52 χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Διεθνώς, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 60 χώρες. Αξίζει ακόμη να πούμε, ότι το 60% των Κλινικών Ερευνών της Celgene, εκπονείται στην περιοχή ΕΜΕΑ.

Στην χώρα μας η φαρμακοβιομηχανία συνεργάζεται με την Genesis Pharma εδώ και 10 χρόνια, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο κ. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, ο οποίος δεν είναι υπερβολή να πούμε, ότι είδε πολύ νωρίς το συγκριτικό πλεονέκτημα της συνεργασίας αυτής.

Όπως τόνισαν μάλιστα χαρακτηριστικά τα ηγετικά της στελέχη κατά την διάρκεια της παρουσίασης στην Ελβετία, η ιστορία της Celgene, είναι μία ιστορία για ανθρώπους που βρίσκονται σε όλον τον κόσμο και προσπαθούν να κάνουν το καλύτερο. «It’s not about the talk it’s about the walk», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφεραν, μπορούμε να σιγουριά να πιστοποιήσουμε τι θα συμβεί το 2025 και το 2030 με την Celgene, καθώς είμαστε περίεργοι και θέλουμε να μάθουμε για τους ασθενείς την υγεία και την θεραπεία. Επομένως, πρέπει να βρούμε τις τεχνολογίες εκείνες που θα βοηθήσουν τους ασθενείς. Το γεγονός αυτό, πιστοποιεί πέρα για πέρα, την αφοσίωση της Celgene στις νέες τεχνολογίες, τις μοναδικές μεθοδολογίες και την καινοτομία.

Η Celgene, όπως είπαμε παραπάνω, διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο από ογκολογικά φάρμακα, αντιφλεγμονώδη και ανοσολογικά. Φυσικά, ένα μεγάλο βάρος της έρευνας της φαρμακοβιομηχανίας, πέφτει στις θεραπείες κατά του καρκίνου, και όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, πριν 10 χρόνια, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την δυναμική που θα είχαν οι θεραπείες για τον καρκίνο.

ac0235b2c02828dd372daebbbc949f0a L

Από την πλευρά της η Tsveta Milanova vice President Corporate pricing & market Access Celgene, τόνισε πως νοιώθει περήφανη που εργάζεται στην φαρμακοβιομηχανία και ειδικότερα στον τομέα των οικονομικών και της τιμολόγησης, καθώς ο κλάδος αυτός, συμβαδίζει με την κοινωνία.

Επενδύουμε δυναμικά στην έρευνα, περισσότερο από κάθε άλλη βιομηχανία και οι αρχές μας περιστρέφονται γύρω από το τρίπτυχο: αξία καινοτομίας, ευελιξία και πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες.

Στην συνέχεια η κυρία Milanova, αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική λέγοντας: Η τιμή των φαρμάκων, αποτελεί το κρίσιμο πεδίο για κάθε φαρμακοβιομηχανία. Η τιμολόγηση είναι πράγματι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, ενώ το βασικότερο ζήτημα, είναι να ξέρουμε, ότι ο ασθενής έχει πρόσβαση στα φάρμακά του.

Στην συνέχεια, η Jackie Fouse, President & COO Celgene, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν επιλογές για έναν ασθενή και αυτές είναι που δημιουργούν αξία στο σύστημα υγείας και στον ασθενή. Η συνεργασία με όλες τις πλευρές, είναι η απάντηση πάντα, σημείωσε.

Ο Yann Le Cam CEO Eurordis (ασθενής αφοσιωμένος επί 25 χρόνια στο κομμάτι των ΜΚΟ σε Γαλλία, Ευρώπη και ΗΠΑ) αναφέρθηκε σε μία από τις αρχές της οικονομίας στο value for money, η οποία έχει μεγάλη σημασία για τον ασθενή και την φαρμακοβιομηχανία.

«Σήμερα παγκοσμίως γνωρίζουμε πως υπάρχουν χιλιάδες σπάνιες παθήσεις και από αυτές, 200 με 230 μπορούν να θεραπευτούν με την δύναμη της επιστήμης και της φαρμακοβιομηχανίας. Για εμάς τους ασθενείς, το σημαντικότερο, είναι η τιμή (σε ποιά τιμή θα κινηθεί μία θεραπεία) ο προυπολογισμός που διαθέτουμε και η πρόσβαση των ασθενών σε φάρμακα που αφορούν σε σπάνιες παθήσεις. Ένα τέτοιο σπάνιο νόσημα είναι το σάρκωμα, με την θεραπεία για κάθε ασθενή, να αγγίζει τις 15.000 ευρώ.

Στην Celgene σήμερα διερευνώνται 18 δραστικές ουσίες που αφορούν σε ορφανά φάρμακα και άλλες δραστικές ουσίες που αφορούν 45 ενδείξεις για ασθένειες.

Το 2013 η εταιρία βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων για την καινοτομία της στον τομέα των σπανίων παθήσεων.

Αυτό που επιδιώκουμε στην Eurordis, συνέχισε ο Yan, είναι ένα σωστά αναπτυσσόμενο και διαφανές σύστημα υγείας επ’ ωφελεία όλων των εταίρων. Μπορούμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις και πρέπει να τις βρούμε, διότι το κόστος της μη θεραπείας από τον καρκίνο, ανέρχεται σε 400 δισ δολάρια. Δεν συμφέρει επομένως κανέναν η μη θεραπεία, ή η μη συμμόρφωση στην θεραπεία.

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των στελεχών και των δημοσιογράφων στο Μπουντρί, η προσωπική μαρτυρία ενός ασθενούς ο οποίος επιβίωσε από καρκίνο του παγκρέατος λειτουργεί στην κυριολεξία αφυπνιστικά:

Ο Martin Inderbitzin, μίλησε για την μεγάλη του περιπέτεια πριν χρόνια, μία περιπέτεια, η οποία του άλλαξε την ζωή από την μία ημέρα στην άλλη. Ο Martin περνούσε από τις ακτινοβολίες στις χημειοθεραπείες και όπως τόνισε στην ομιλία του, δέχθηκε περισσότερες από 25 διαφορετικές θεραπείες. Παρόλα αυτά, δεν τον ενόχλησαν οι θεραπείες, όσο το ψυχολογικό στρες το οποίο τον κατέβαλλε. Όπως υπογράμμισε μάλιστα χαρακτηριστικά, δεν βλέπουμε τον γορίλα (που είναι ο καρκίνος), αλλά όλα τα άλλα (πχ. τα μαλλιά που πέφτουν). Σε έναν τέτοιο τιτάνιο αγώνα, πολύ σημαντική είναι η πνευματική υγεία, όπως είπε.

Και πράγματι δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος πόσο τον άλλαξε αυτή η περιπέτεια και πόσο τον δυνάμωσε καθώς μετά από τις χημειοθεραπείες ο Martin ξεκίνησε το τρίαθλο!

«Είναι αδήριτη ανάγκη να βρούμε θεραπείες και λύσεις ακόμη και όταν οι γιατροί λένε πως δεν υπάρχουν θεραπείες για τα νοσήματα που δεν θεραπεύονται», ανέφερε με νόημα ο Kevin Loth vice President Corporate Affairs EMEA Celgene!

celgene