ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Philip Morris & Παπαστράτος: Μία νέα εποχή στο επιχειρείν, με αιχμή του δόρατος το άτμισμα

Μία νέα εποχή ξεκινά για την εταιρεία Παπαστράτος, καθώς εισέρχεται με πολλές προσδοκίες σε ένα καινούριο προϊόν, το οποίο ευελπιστεί πως θα «αγκαλιαστεί» από το κοινό, θα τονώσει το σύγχρονο επιχειρείν και σίγουρα, δεν θα βλάψει τη δημόσια υγεία.

Philip Morris & Παπαστράτος: Μία νέα εποχή στο επιχειρείν, με αιχμή του δόρατος το άτμισμα

Επιμέλεια: Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου

Το κάπνισμα πέθανε, ζήτω το άτμισμα θα λέγαμε για την εταιρεία, η οποία εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα στις 27 Φεβρουαρίου στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, την παραγωγή θερμαινόμενων ράβδων καπνού HEETS για το IQOS.

Έτσι, μετά από 87 χρόνια, η εταιρεία Παπαστράτος, σταματά να παράγει τσιγάρα και εισέρχεται δυναμικά σε μια νέα εποχή, αφού το εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο αποτελεί πλέον το δεύτερο μόλις εργοστάσιο αποκλειστικής παραγωγής των καινοτόμων καπνικών προϊόντων της Philip Morris International.

Η Philip Morris International (PMI) τα τελευταία χρόνια έχει δεσμευτεί να αναπτύξει λιγότερο επιβλαβείς εναλλακτικές που μπορούν να υποκαταστήσουν το συμβατικό τσιγάρο. Ο Αντρέας Καλαντζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της PMI παγκοσμίως, αναφέρει χαρακτηριστικά «Φιλοδοξία μας είναι να πείσουμε όλους τους νυν ενήλικες καπνιστές που σκοπεύουν να συνεχίσουν το κάπνισμα να στραφούν σε μη καιόμενα προϊόντα το συντομότερο δυνατό (Smoke free products).

Μία νέα καπνιστική εμπειρία

Όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης «Όλη μας η επιχειρηματική ενέργεια είναι τώρα προσανατολισμένη στα νέα προϊόντα μας, τα οποία φέρνουν μια νέα καπνιστική εμπειρία, βασισμένη στην τεχνολογία heat - not - burn (θέρμανσης και όχι καύσης του καπνού). Ξεκινάει ένα διαφορετικό κεφάλαιο στην επιχειρηματική ιστορία της Παπαστράτος».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρπαντίδη, «η εταιρεία μετά από περίπου εννέα δεκαετίες παύει να παράγει συμβατικά τσιγάρα και αυτό αλλάζει όλο το επιχειρηματικό μας μοντέλο, αλλά και τον τρόπο που σκεφτόμαστε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας αλλά και με την αγορά. Συντελείται ένας ριζικός επιχειρηματικός μετασχηματισμός σε όλα τα επίπεδα. Εκεί που λειτουργούσαμε με B2B όρους, τώρα χρειάζεται να απευθυνθούμε απευθείας στον καταναλωτή, καθώς έχουμε ενεργή παρουσία στο λιανεμπόριο μέσα από τα νέα 25 IQOS καταστήματα σε όλη την Ελλάδα».

Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ

Η επένδυση, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε πριν από μόλις 11 μήνες, περιλαμβάνει την πλήρη μετατροπή του εργοστασίου, την κατασκευή 3 νέων κτηρίων στις εγκαταστάσεις της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ., την εγκατάσταση 2 νέων γραμμών επεξεργασίας καπνού και 10 νέων γραμμών παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού καθώς και τη δημιουργία 400 άμεσων θέσεων εργασίας.

Η υλοποίηση του σύνθετου και απαιτητικού αυτού έργου συνεχίζεται και με την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2018, η Παπαστράτος θα παράγει ετησίως 20 δισ. θερμαινόμενες ράβδους καπνού, οι οποίες θα εξάγονται σε αγορές της Ευρώπης και της Ασίας.

Το IQOS ήρθε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2016, αρχικά στην Αθήνα και από τον Μάρτιο του 2017 κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα. Σήμερα υπάρχουν 25 αποκλειστικά καταστήματα IQOS ενώ διατίθεται και σε όλο το δίκτυο καταστημάτων Public και από το ηλεκτρονικό κατάστημα www.iqos.gr

Η επένδυση της Philip Morris International (PMI) σε εναλλακτικά προϊόντα μειωμένου κινδύνου στον αντίποδα του συμβατικού τσιγάρου είναι μία από τις κύριες προτεραιότητες της εταιρείας και ξεκίνησε τουλάχιστον πριν από μία δεκαετία. Στόχος της PMI είναι να αναπτύξει ένα εύρος ποιοτικών προϊόντων (Προϊόντα Δυνητικά Μειωμένου Κινδύνου ή Π.Δ.Μ.Κ.*), τα οποία να ελαττώνουν τον κίνδυνο από νοσήματα σχετιζόμενα με το κάπνισμα, πλησιάζοντας τη διακοπή του καπνίσματος, προσφέροντας ταυτόχρονα γεύση και ευχαρίστηση στους καταναλωτές.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος στο PMI Science, το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Philip Morris International, δημιουργήθηκαν δυο μεγάλα ερευνητικά κέντρα στο Neuchatel της Ελβετίας και στη Σιγκαπούρη, όπου εργάζονται περισσότεροι από 430 επιστήμονες και μηχανικοί διεθνούς κύρους σε καίριους τομείς, όπως κυρίως Έρευνα & Ανάπτυξη Φαρμάκων, κλινική επιστήμη, συστημική τοξικολογία, επιστήμη των υλικών και ηλεκτρονικά είδη. Έχει επίσης συγκροτήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών έρευνας και ανάπτυξης τεχνολογίας προκειμένου να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην έρευνα.

Πάνω από 2.000 πατέντες

Η επένδυση στην Έρευνα και Ανάπτυξη του ΡΜΙ Science ξεπερνά τα 4,5 δις USD. Το χαρτοφυλάκιο της έχει πάνω από 2.350 διπλώματα ευρεσιτεχνίας (πατέντες) παγκοσμίως, ενώ το μελλοντικό χαρτοφυλάκιο της ξεπερνά τις 3.750 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Συνολικά η ΡΜΙ είναι η 63η μεγαλύτερη σε αριθμό πατεντών εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η μοναδική καπνοβιομηχανία που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 πρώτων εταιρειών.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα στηρίζεται στα πρότυπα των Φαρμακευτικών Εταιρειών, ακολουθεί τις κατευθυντήριες οδηγίες του FDA και ακολουθεί τις οδηγίες των Good Laboratory Practices (GLP) και Good Clinical Practices (GCP), των διεθνώς αποδεκτών, ηθικά και επιστημονικά, ποιοτικών κριτηρίων για τη διενέργεια, την καταγραφή και την αναφορά των εργαστηριακών και κλινικών μελετών. Οι κλινικές μελέτες διενεργούνται από αναγνωρισμένες εταιρείες κλινικών ερευνών (CROs) σε ερευνητικά κέντρα κύρους σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων κέντρων σε Η.Π.Α., Ευρώπη και Ιαπωνία.

Τέλος, από το έως τώρα Ερευνητικό Πρόγραμμα της ΡΜΙ έχουν προκύψει περισσότερες από 200 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, όπως Physiology, Nature Biotechnology, Regulatory Toxicology and Pharmacology.

Η λειτουργία του IQOS, του πρώτου Προϊόντος Δυνητικά Μειωμένου Κίνδυνου, που κυκλοφορεί η ΡΜΙ στην ελληνική αγορά από το φθινόπωρο του 2016, στηρίζεται στην αρχή της «θέρμανσης» και όχι καύσης του καπνού, η οποία επιτυγχάνεται μέσω μίας μεταλλικής λεπίδας που θερμαίνει τον καπνό και βοηθά στην έκλυση της νικοτίνης. Οι θερμοκρασίες που παράγονται στο IQOS δεν ξεπερνούν τους 350˚C.

Το ερευνητικό πρόγραμμα σκοπεύει να τεκμηριώσει επιστημονικά τη μείωση της βλάβης και ακολουθεί τα στάδια έρευνας & ανάπτυξης ενός φαρμακευτικού προϊόντος. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν χημικές και τοξικολογικές αναλύσεις, μελέτες in vitro και in vivo, κλινικές μελέτες, και μελέτες μετά την κυκλοφορία του προϊόντος στην αγορά.

Εν αναμονή της άδειας από τον FDA

Να σημειωθεί, ότι η PMI κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την αδειοδότηση του IQOS ως προϊόν μειωμένου κινδύνου, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Η αίτηση συνοδεύεται από ενδελεχή επιστημονικά δεδομένα, η αξιολόγηση των οποίων και η απόφαση επί της αίτησης αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα.

Σημειώνεται ότι η Philip Morris International έχει δεσμευτεί να αναπτύξει προϊόντα μειωμένου κινδύνου εδώ και μία δεκαετία και από το 2008 έχει επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια στην ανάπτυξη ενός χαρτοφυλακίου από καινοτόμα προϊόντα που έχουν σκοπό να αναπαράγουν τις αισθητηριακές και γευστικές ιδιότητες του τσιγάρου, παράγοντας ένα αερόλυμα που θα είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερό από τον καπνό του τσιγάρου.

Το κλινικό πρόγραμμα

Τα έως τώρα ευρήματα δείχνουν ότι η μετάβαση από το συμβατικό τσιγάρο στο IQOS είναι πιθανόν να οδηγήσει σε μικρότερη βλάβη σε σύγκριση με τη συνέχιση του συμβατικού καπνίσματος. Περιληπτικά τα κύρια ευρήματα του κλινικού προγράμματος του IQOS συνοψίζονται ως εξής:

  • Επειδή δεν προκαλείται καύση και αέριο καπνού, ο ατμός του περιέχει κατά μέσο όρο 90-95% χαμηλότερα επίπεδα των επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών συστατικών σε σύγκριση με το συμβατικό τσιγάρο, ενώ τα επίπεδα νικοτίνης που παρέχει είναι παρόμοια.
  • Εργαστηριακές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών και δυνητικά επιβλαβών συστατικών στο αερόλυμα του IQOS είναι σημαντικά λιγότερο τοξικά σε σχέση με του καπνού που παράγεται από το συμβατικό τσιγάρο.
  • Οι κλινικές μελέτες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών. Καπνιστές, οι οποίοι άλλαξαν ολοκληρωτικά σε IQOS, σε 4 μελέτες μείωσαν σημαντικά την έκθεσή τους σε 15 τοξικές ουσίες. Αυτή η μείωση στην έκθεση δεν διέφερε σημαντικά από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε σε ανθρώπους που διέκοψαν το κάπνισμα κατά την διάρκεια αυτών των μελετών.
  • Η έως τώρα έρευνα έδειξε αμελητέο ενδιαφέρον για χρήση του IQOS σε μη καπνιστές ή πρώην καπνιστές και σημαντικά ποσοστά πλήρους αντικατάστασης του συμβατικού τσιγάρου σε ενήλικους καπνιστές σε μελέτες στις Η.Π.Α. και την Ιαπωνία.

Διαβάστε ακόμη:

Βρετανική Επιτροπή Τοξικολογίας: Tα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού λιγότερο βλαβερά από το κάπνισμα



Έρευνα του συστήματος Υγείας της Σκωτίας: Λιγότερο επιβλαβή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα από το κάπνισμα