ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Καρέ - καρέ η άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα στο Αμαλία Φλέμιγκ (pics)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση ετοιμότητας στο Αμαλία Φλέμιγκ το μεσημέρι της Παρασκευής, για την αντιμετώπιση πιθανού ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα στην Ελλάδα.

Καρέ - καρέ η άσκηση ετοιμότητας για τον Έμπολα στο Αμαλία Φλέμιγκ (pics)

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ετοιμότητας, όπου παρόντες ήταν τόσο η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και του ΕΚΕΠΥ, γιατροί και νοσηλευτές έβαλαν τα δυνατά τους -στην κυριολεξία τον καλύτερο εαυτό τους- για να πετύχει.

Βέβαια, καθηγητές από τον χώρο της δημόσιας υγείας, εκτιμούν, ότι θα πρέπει να γίνουν και άλλες ασκήσεις τις επόμενες ημέρες, ακριβώς για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ενημέρωση, σε βαθμό που να μιλάμε για εγρήγορση και ύψιστη ασφάλεια.

Δείτε όλα τα στάδια διαχείρισης και αντιμετώπισης ενός ύποπτου κρούσματος σε εικόνες

1.1


Αφαίρεση ατομικών μέτρων προστασίας από την νοσηλεύτρια νοσηλείας με παρακολούθηση από το ζευγάρι της με την διαδικασία της διπλής εντολής

1.2


Αφαίρεση ατομικών μέτρων προστασίας από την νοσηλεύτρια νοσηλείας με παρακολούθηση από το ζευγάρι της με την διαδικασία της διπλής εντολής

1.3


Αφαίρεση ατομικών μέτρων προστασίας από την νοσηλεύτρια νοσηλείας με παρακολούθηση από το ζευγάρι της με την διαδικασία της διπλής εντολής

2


Oμάδα υποδοχής στον χώρο καραντίνας (ιατρός- νοσηλεύτρια- απολυμαντής)

3


Ασφαλής προετοιμασία δείγματος αίματος σε συσκευασία τριών κυτίων

4


Διαδικασία απολύμανσης έξω από τον χώρο καραντίνας για τους διασώστες

5


Ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού ΕΚΑΒ - Διπλή προστασία προσώπου και μάσκα με φίλτρο αναπνοής -μεταφορά με ΕΚΑΒ

6


Ατομικά μέτρα προστασίας υγειονομικού προσωπικού - Διπλή προστασία προσώπου και μάσκα με φίλτρο αναπνοής

Έντονος προβληματισμός για την καταλληλότητα του Αμαλία Φλέμιγκ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, έντονος προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει σχετικά με το εάν έχει επιλεγεί το σωστό νοσοκομείο, στην κρίσιμη αυτή υγειονομική περίπτωση.

Και αυτό, διότι το Αμαλία Φλέμιγκ, δεν έχει καν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όσο και εάν ακούγεται απίστευτο αυτό, ενώ δεν διαθέτει επίσης θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Βεβαίως, στην περίπτωση τυχόν ύποπτου κρούσματος Έμπολα, οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης δεν χρειάζονται (όπως στην περίπτωση του SARS) ωστόσο η ΜΕΘ είναι απολύτως αναγκαία, καθώς σε περίπτωση που κάποιος νοσήσει, είναι πιθανόν να παρουσιάσει πολυοργανική ανεπάρκεια και τότε θα πρέπει να μπει επειγόντως στην Μονάδα.

Το γεγονός ότι το Αμαλία Φλέμιγκ δεν διαθέτει ΜΕΘ παρά μόνο θαλάμους απομόνωσης (δύο) στην προκειμένη περίπτωση, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για ποιο λόγο τελικά επιλέχθηκε το εν λόγω νοσοκομείο.

Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι πάντως στο Αμαλία Φλέμιγκ επιμένουν ότι θα απαιτηθούν γιατροί και νοσηλευτές να στηρίξουν την προσπάθεια του κράτους, καθώς οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες, αφού εδώ και ένα χρόνο το νοσηλευτήριο έχει μειώσει το δυναμικό του, με αφορμή την διασύνδεσή του με το Σισμανόγλειο.

Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, διαβεβαιώνει ότι αυτή την στιγμή 30 υγειονομικοί - οι οποίοι προσλαμβάνονται άμεσα- στις πύλες εισόδου αρκούν.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Σχεδόν αναπόφευκτο να έρθει κρούσμα Έμπολα

«Η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά», τονίζει, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Τζένη Κρεμαστινού.

Όπως διευκρινίζει, η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα αλλά είναι και ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε το φαινόμενο, καθώς χρειάζεται γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση, αφού ο ιός αυτός χαρακτηρίζεται από ταχύτητα εξάπλωσης.

«Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα, τοπικά, στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία. Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει λάβει τα μέτρα που συστήνουν ο ΠΟΥ και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων», σημειώνει.

Διαβάστε επίσης:

Ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο να γνωρίζετε για τον Έμπολα

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ συνεδριάζουν για τον Έμπολα

Έμπολα: Θερμομέτρηση από σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών

Έμπολα: Τέλος η επιδημία του ιού στη Νιγηρία