ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Βορίδης: Με σύστημα βαθμολόγησης τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές

Σύστημα «βαθμολόγησης» για την κατανομή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, παρουσίασε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Βορίδης: Με σύστημα βαθμολόγησης τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές

Στην υπουργική απόφαση που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, το υπουργείο Υγείας εισάγει μια σειρά κριτηρίων βάσει των οποίων οι κλινικές θα βαθμολογούνται για την ποιότητα και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Συγκεκριμένα, το νοσηλευτικό και ιατρικό έργο, οι επαναεισαγωγές, η επάρκεια ιατρικών ειδικοτήτων, η βαρύτητα των περιστατικών που αντιμετωπίζει κάθε κλινική, η λειτουργία ή μη Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και ο εξοπλισμός, είναι οι βασικές παράμετροι που θα βοηθούν τους ειδικούς του ΕΟΠΠΥ να αξιολογήσουν τις νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα.

Σε κάθε ένα από τα κριτήρια που πληροί κάθε κλινική, αντιστοιχεί ένα συγκεκριμένο ποσοστό. Π.χ. η βαρύτητα των περιστατικών αντιστοιχεί σε ποσοστό 20%, ενώ ο εξοπλισμός σε ποσοστό 5%.

«Αυτός ο τρόπος αξιολόγησης θέτει σε διαδικασία ανταγωνισμού τους ιδιώτες της υγείας. Διατηρούμε την κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού ανά πάροχο, εισάγοντας συντελεστές στις 140 ιδιωτικές κλινικές», διευκρίνισε ο κ. Βορίδης.

Σημειώνεται ότι πέρσι πραγματοποιήθηκαν 440.000 εισαγωγές ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό τομέα. Φέτος, οι εισαγωγές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο καταγράφτηκε υπέρβαση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Οι ανακοινώσεις του υπ. Υγείας για τις ιδιωτικές κλινικές & ο φόβος του κλάδου

Σκληρό κομματικό προφίλ στο υπ. Υγείας, με καταργήσεις υπηρεσιών & απομακρύνσεις ανθρώπων