ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Θα καταφέρει ο Γ. Μπασκόζος να πείσει τον ΠΟΥ για το πρόγραμμά του;

Τι να είπε άραγε στην Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ Dr. Margaret Chan ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος χθες στα γραφεία του Οργανισμού στην Γενεύη, και κατάφερε να της αποσπάσει ένα χαμόγελο στο τέλος της συνάντησης; 

Θα καταφέρει ο Γ. Μπασκόζος να πείσει τον ΠΟΥ για το πρόγραμμά του;

Διότι από την αρχή το κλίμα ήταν μάλλον εχθρικό, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Μπασκόζος με τον οποίο το onMed επικοινώνησε. Ο ΠΟΥ είναι γνωστό, ότι θέλει μία ρουτίνα στην καθημερινότητά του και κυρίως στις συναλλαγές του με τις χώρες που συνεργάζεται. Δεν είναι μυστικό, ότι ξαφνιάστηκε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ. Και φοβήθηκε ταυτόχρονα, μήπως πολλά πράγματα από τις μεταρρυθμίσεις που είχαν ξεκινήσει στο κομμάτι της υγείας, πάνε πίσω.

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας φαίνεται ότι μίλησε χωρίς περιστροφές και τεχνοκρατικά και κατάφερε να μαλακώσει την Dr. Chan. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ως η κορωνίδα διεθνώς του υγειονομικού περιβάλλοντος θέλει να ακούει για καθολική πρόσβαση των πολιτών στην υγεία, αλλά αποφεύγει να πάρει θέση όταν ακούει για αυξήσεις προϋπολογισμών και προσλήψεις. Και εκεί καλείται τώρα ο κ. Μπασκόζος να μπορέσει να πείσει την Dr. Margaret Chan.

Το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης όπως και της ΠΦΥ κυριάρχησε στην χθεσινή συνάντηση στην Γενεύη. Ο κ. Μπασκόζος, δήλωσε πως το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας ενδιαφέρεται για τη συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνικής του βοήθειας στην εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με καθολική πρόσβαση και έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας. Από την πλευρά της η κυρία Chan, εξέφρασε την επιθυμία για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Π.Ο.Υ. , επίσης, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση και τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει ο Π.Ο.Υ. σε αυτή την κατεύθυνση.

Άλλες συνεργασίες που είχε ο κ. Μπασκόζος ήταν με τον επικεφαλής της Ευρώπης για τα Λοιμώδη Νοσήματα αλλά και με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην φάση αυτή, που το θέμα της διαπραγμάτευσης είναι ανοιχτό και που η κυβέρνηση καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια να το διευθετήσει, με μία κρίσιμη μάζα Ευρωπαίων να βρίσκεται εχθρικά απέναντί μας, ακόμη και μία μικρή κίνηση καλής θέλησης από την ΕΕ ή από τον ΠΟΥ, είναι εξαιρετικά σημαντική. Διότι η Ελλάδα παλεύει και πρέπει να τα καταφέρει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά. Πρέπει να τα καταφέρει για τους πολίτες της και για την ιστορία της.

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση Γ. Μπασκόζου & ΠΟΥ στην Γενεύη, με «μενού» την ανθρωπιστική κρίση

Με επικεφαλής τον Γ. Μπασκόζο η Επιτροπή για την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, με διασύνδεση ΕΟΠΥΥ-ΗΔΙΚΑ

Το υπ. Οικονομικών θα στηρίξει το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του ΕΣΥ