ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

SOS από τις Ιδιωτικές Κλινικές: Περισσότερες από 30 διέκοψαν την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια

Στην ανάγκη να συνεργαστούν ο ιδιωτικός τομέας με το δημόσιο, στην αγωνία για αποπληρωμή όλων των παρόχων υγείας σε εύλογο χρονικό διάστημα, στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στην αξιοποίηση του ιατρικού τουρισμού ως μία σημαντική δυναμική για την ανάπτυξη της χώρας, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών κατά την διάρκεια του χθεσινού συνεδρίου των Financial Times"Shaping the Future of Healthcare in Greece - Healthcare Reforms: Greater Challenges Ahead".

SOS από τις Ιδιωτικές Κλινικές: Περισσότερες από 30 διέκοψαν την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών κ. Βασίλης Μπαρδής, επεσήμανε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν μάχεται το δημόσιο, όμως, βρίσκεται σε αβεβαιότητα από τη μη σταθερότητα των αποφάσεων και την αναδρομικότητα. Οι κλινικές έχουν μια ορθολογική δομή και στρατηγικά σχέδια, συστήματα ποιότητας και διαδικασίες.

Καθώς ο ΕΟΠΥΥ οφείλει περί το 1,2 δισ. ευρώ, παρατηρούνται άλλες εγγραφές στον προϋπολογισμό δαπανών και άλλες στον προϋπολογισμό εσόδων. Και ο ιδιωτικός τομέας αναγκάζεται να προσαρμοσθεί κάθε φορά στα στάνταρντς που θα τεθούν.

Αναφερόμενος στα ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) είπε ότι οι κλινικές προσαρμόστηκαν, ωστόσο η πολιτική αυτή δεν προχώρησε, σε αντίθεση με τα Σκόπια που ξεκίνησαν ταυτόχρονα και σήμερα έχουν ολοκληρωμένο σύστημα DRG's.

Όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσα από περιφερειακές υπηρεσίες, ξενοδοχεία και δομές υγείας, ενώ ταυτόχρονα όπως είπε, θα πρέπει να αναπτυχθούν και άλλοι τομείς, όπως ιαματικός, συνεδριακός, κλπ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών κ. Γρηγόρης Σαραφιανός, επεσήμανε ότι περισσότερες από 30 κλινικές διέκοψαν την παροχή υπηρεσιών υγείας τα τελευταία χρόνια, ενώ η μονομερής διαγραφή των οφειλών ως 31 Δεκεμβρίου 2014 οδήγησε στην απόγνωση όσες λειτουργούν ακόμη.

Οι εκλογές, η διαπραγμάτευση και η άρνηση των δανειστών για εκταμίευση από τον περασμένο Αύγουστο δημιούργησε χρηματοδοτικό κενό και αναστολή οποιουδήποτε προγραμματισμού, συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Οι πάροχοι αγωνιούν διαρκώς πότε θα πληρωθούν γιατί ο ΕΟΠΥΥ είναι συνεχώς στο κόκκινο, τόνισε ο πρόδρος της ΠΕΙΚ, προσθέτοντας ακόμη, πως η οικονομία δεν αντέχει και άλλους μήνες οικονομικής ασφυξίας, χρειάζεται πολιτική εξόδου και προοπτική ανάπτυξης.

Καταλήγοντας ο κ. Σαραφιανός, υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οικονομίας με βασικά συστατικά, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, την ευρεία χρήση τεχνολογίας, την ηλεκτρονική υγεία και τη κάρτα ασφάλισης.

Διαβάστε ακόμη:

Μέχρι τις 15 Μαΐου παρατείνονται οι συμβάσεις μεταξύ ΕΟΠΥΥ - Κλινικών & συγκροτείται Επιτροπή

Προμηθευτές: Ορατός ο κίνδυνος διακοπής προμηθειών στο ΕΣΥ - οφειλές 14-16 μηνών